Hva er det med krim og påske?

Hva er det med krim og påske?

Har du lurt på hvorfor vi leser så mye krim i påsken? Her får du svaret!

Bergenstoget filmplakat. Foto: NRKMange pleier å ta med seg en bok eller to på ferie, og i selve påsken er vanlig å lese krimbøker.

Men hvorfor er det akkurat krimbøker nordmenn leser i påsken, og ikke science fiction eller andre sjangre?

Lurer du på hva krim egentlig er for noe? Her får du vite litt mer.

Det hele kommer av en stor misforståelse.

Annonse i avisa
Rett før påsken i 1923 kom boken "Bergenstoget plyndret i natt" ut i butikkene. Den var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie.

For å tjene masse penger på boken, ble det satt inn en stor annonse i Aftenposten, slik at folk skulle legge merke til den.

En ny påsketrend
Men annonsen så ut som en ekte nyhetsoverskrift, og mange trodde det virkelig hadde vært et ran på Bergenstoget!

Det endte med at Aftenposten ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner på toget, og avisen måtte forsikre alle om at overskriften bare var en annonse.

Og vips, så var en norsk tradisjon startet! Det viste seg nemlig at folk likte ideen om krim i påsken, og i alle år etterpå har det kommet krimbøker ut i butikkene rundt påsketider.

Del din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. Pingback: Hvorfor leser man krim i påsken? | Lesehesten

 2. Telma

  Jeg elsker påske det er morsomt og finne påskeegg !!!!!!!!!!!!! Det er super morsomt med påskekrim!!!!!!! Det er bare så gøy elsker slalom og slalombakken er så morsom !!!!!!!! Ja hilsen Telma.

 3. mathilde

  Heei!

  Påske er jo noke av det kulaste som fins du får ete påske egg
  Gå masse på ski :) ete appelsin og sjå på krim! :)

  Hilsen ei som elska påske <3

 4. autumn Miller

  Mamma har fortalt meg at grunnen ti at vi leser krim i påsken er: Før i tiden (og nå) dro mange familier opp på fjellet i påsken og da tok de med seg bøker. De ville ha med seg de letteste bøkene og krimbøker var laget av "mykt" stoff of var lettere en de andre bøkene, derfor tok de de med seg og så fortsatte det bare sånn...

 5. Grete

  Jeg trodde det var, fordi at det var et så stort mysterium at Jesus sto opp av graven, at det ble den beste krimhistorien. Og at de videre begynte å lese andre krimbøker i påsken.

 6. Berit

  Hei!
  jeg har stått opp tidligt mange dager i uka for å se påskemorgen, men når jeg har tatt på nrksuper så er det noe helt annent der, det står jo på nett at det er klokken 07:30 hver morgen på nrksuper, er det på nett eller??

   1. hæ!?

    nehei dter verdens teiteste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????????????????Hva er vitsen.

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen