Hva er det med krim og påske?

Hva er det med krim og påske?

Har du lurt på hvorfor vi leser så mye krim i påsken? Her får du svaret!

krim_bilde

Mange pleier å ta med seg en bok eller to på ferie, og i selve påsken er vanlig å lese krimbøker.

Men hvorfor er det akkurat krimbøker nordmenn leser i påsken, og ikke science fiction eller andre sjangre?

Det hele kommer av en stor misforståelse.

Annonse i avisa
Rett før påsken i 1923 kom boken "Bergenstoget plyndret i natt" ut i butikkene. Den var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie.

For å tjene masse penger på boken, ble det satt inn en stor annonse i Aftenposten, slik at folk skulle legge merke til den.

En ny påsketrend
Men annonsen så ut som en ekte nyhetsoverskrift, og mange trodde det virkelig hadde vært et ran på Bergenstoget!

Det endte med at Aftenposten ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner på toget, og avisen måtte forsikre alle om at overskriften bare var en annonse.

Og vips, så var en norsk tradisjon startet! Det viste seg nemlig at folk likte ideen om krim i påsken, og i alle år etterpå har det kommet krimbøker ut i butikkene rundt påsketider.


Del din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Hilde

   Hei Robin!

   Det får du vite på tirsdag, for da sendes episode 2 av Superkrimmen 2015 :)

   Hilsen Hilde i NRK Super

 1. Nora

  Elsker påske. Men når er det påske krim 2015 på nrksuper eller sånn super påske krim.Å hvis det er det er det ny sesong da. HILSEN EN DESPERAT JENTE.

    1. Hilde

     Hei!

     Superkrim 2015 begynner på mandag.
     Det er 8 episoder, og de sendes hver dag i Påskemorgen kl. 09.45
     Du finner dem også på nett, og det er her du får presentert løsningen senere på dagen.

     God påske!
     Hilsen Hilde i NRK Super

 2. Lena marie

  kjedelig og bare sitte hjemme og se på tv,jeg vil heller lese krim bøker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Pingback: Hvorfor leser man krim i påsken? | Lesehesten

 4. Telma

  Jeg elsker påske det er morsomt og finne påskeegg !!!!!!!!!!!!! Det er super morsomt med påskekrim!!!!!!! Det er bare så gøy elsker slalom og slalombakken er så morsom !!!!!!!! Ja hilsen Telma.

 5. mathilde

  Heei!

  Påske er jo noke av det kulaste som fins du får ete påske egg
  Gå masse på ski :) ete appelsin og sjå på krim! :)

  Hilsen ei som elska påske <3

 6. autumn Miller

  Mamma har fortalt meg at grunnen ti at vi leser krim i påsken er: Før i tiden (og nå) dro mange familier opp på fjellet i påsken og da tok de med seg bøker. De ville ha med seg de letteste bøkene og krimbøker var laget av "mykt" stoff of var lettere en de andre bøkene, derfor tok de de med seg og så fortsatte det bare sånn...

 7. Grete

  Jeg trodde det var, fordi at det var et så stort mysterium at Jesus sto opp av graven, at det ble den beste krimhistorien. Og at de videre begynte å lese andre krimbøker i påsken.

 8. Berit

  Hei!
  jeg har stått opp tidligt mange dager i uka for å se påskemorgen, men når jeg har tatt på nrksuper så er det noe helt annent der, det står jo på nett at det er klokken 07:30 hver morgen på nrksuper, er det på nett eller??

 9. Leah Helen

  går det an å se påskemorgen på nett?
  jeg lurte på hva det var som vicky var på når hun fant melodier.

   1. hæ!?

    nehei dter verdens teiteste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????????????????Hva er vitsen.

 10. Julie

  Kul side as.........
  Er det mulig at jeg kan velge min helt egen ferie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. ...

  Vi bør virklig bry oss mer om hvorfor vi egentlig feirer påske! Grunnen er ikke at da kommer påskekrim og påkesnop ut i butikkene! Det er fordi Jesus døde og sto opp igjen for oss! Ivertfall over 50% av Norges barn tenker ikke på dette! Og siden Norge er et kristent land synes jeg virklig påskemorgen burde nevne dette!

 12. Nora

  Hehe.. Har lurt en god del på hvorfor man egentlig leser krim i påsken.. 😉 men jeg gjør det jo selv.. :)) Flukten fra ko leser jeg nå :) og Mikke krim for og bare ha noen tegneserier og lese i :)

  Takk for at jeg fikk vite svare ! :)

 13. VUKUB

  Jo det kan være litt spennende! altså jeg leser grøsse bøker så det kan være spennende....................................................................................................................................................................øh...........................................................altså................................................................................................................................................................!!!!!!!!!!!!!!

 14. NOVA

  Smart forretningsidee. .
  Leste selv krim på påskeferie på hytta før i tiden..
  Krim er flott kontrast til den ellers så stille og fredelige påskeferien. Kansjke det skjedde så lite kriminalitet her til lands tidligere at en skrekkblandet fryd var det som skulle til for å sette spiss på påsken....

 15. Silje

  Jeg hater og lese bøker vist di
  Ikke er kule spente og morsomme ...jeg liker heller bedre og hoppe på trampon og spiller fotball og hånd ball <3(:

 16. Camilla

  Jeg elsker å lese påskekrim i påskeferien!
  På skolen i norsken skriver vi egne påskekrim historier!
  Helt ærlig er det noe av det gøyeste vi har gjort i år!

  1. Thale

   læren min hadde ikke giddi det uansett for mi klasse har nettop hatt reiselivsmesse.
   men det hørtes ganske gøy ut

 17. Auris:-)

  Litt av en missforståelse, men det lagde en tradisjon, som om vi ikke hadde nok av det fra før. Men dette visste jeg ikke, og jeg liker å lese litt krim. Jeg kan jo nta en tur i butikken i påsken, og lete etter en bok jeg liker!! :-)

 18. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111!NH.VKZCX,5

  det er spenendes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11!!!!!!!!!!!!!!!!!go bok har mange gode påskekrimbøkker

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen