Farlige dyr

Farlige dyr

Det finnes utallige dyrearter i verden, og noen er farligere enn andre.

Noen dyr har blitt giftige for å beskytte seg, andre har blitt store og sterke for å kunne jakte på store byttedyr. Det som gjør et dyr farlig er ofte det som gjør at dyret vinner kampen om maten og overlevelsen.

Foto: Anthony Pearson / Flickr

Blåringet blekksprut - Sørøst-Asia
Den blåringede blekkspruten er en liten blekksprut. Den er vakker å se på, men veldig giftig. Faktisk er den regnet som et av de giftigste dyrene i sjøen. Den lever for det meste i kystområdene rundt sørlige Australia.
Foto: Anthony Pearson / Flickr

Foto: Missud / Flickr

Kasuar - Sørlige Australia
I skogene på New Guinea og deler av Australia kan du finne den store strutselignende fuglen kasuar. Den kan ikke fly, men det gjør den ikke til et lett bytte for det. Om du kommer for nær slik at den blir provosert, kan den angripe og sparke. På føttene har den en knivskarp klo som kan gjøre alvorlig skade.
Foto: Missud / Flickr

flodhest

Flodhest - Afrika
Flodhestene lever i sjøer og elver sør for Sahara i Afrika. De kan veie opp til 3 tonn, og har en gigantisk kjeve med kjempestore tenner i. Om dagen hviler de i vannet, og om kvelden og natten går de på land for å spise. De er planteetere, men er veldig aggressive om man kommer for nære dem. De er kjent for å være et av de aller farligste store dyrene i Afrika.
Foto: Colorbox

hai

Hvithai - Åpent hav
Den store hvite haien kan bli 6 meter lang, og har en stor munn med en dobbel rad med barberbladskarpe tenner. Når den biter seg fast i byttet sitt rister den hodet fram og tilbake for å rive løs kjøttstykker. Den er en fryktet jeger, og jakter på alt fra små hvaler til sel og tunfisk og sjøfugler.
Foto: Colorbox

huggorm

Huggorm - Nord-Europa
Den eneste giftige og farlige slangen vi har i Norge er huggormen. Den har et kraftig sikksakkmønster på ryggen, og fargen på slangen kan variere fra hvit til sort. Hvis huggormen føler seg truet av et menneske, kan den bite. Da vil den noen ganger velge å sprøyte inn gift, og den kan i verste fall være dødelig for mennesker.
Foto: Colorbox

isbjørn

Isbjørn - Arktis
Om du går utenfor bebygde områder på Svalbard, kan du være så heldig å møte på verdens største, landlevende rovpattedyr. Da gjelder det å være forsiktig, for en isbjørn kan være sulten og farlig. Den lever av sel som den jakter på isen, men det kan være vanskelig å finne nok mat. En sulten isbjørn er veldig farlig for alt som kommer nær den.
Foto: Colorbox

krokodille--JimTheGiantEagle-flickr

Krokodille - Afrika
Med hele kroppen under vann, så bare neseborene stikker opp, ligger krokodillen helt stille og venter på sitt bytte. Så slenger den seg opp av vannet for å bite. Den har munnen full av skarpe tenner, og den biter med utrolig styrke. Så ruller den rundt i vannet for å rive av stykker med kjøtt. Krokodillen er også kjent for å passe veldig godt på barna sine.
Foto: JimTheGiantEagle/Flickr

pilgiftfrosk

Pilgiftfrosk - Amazonas
I regnskogen i Amazonas kan du finne flere forskjellige arter av denne fargesprakende frosken. Navnet har den fått fordi de innfødte jegerne gnir pilspissene sine på frosken. Da blir pilen giftig, og det er lettere for de innfødte å jakte. Pilgiftfrosken er giftig fordi den spiser giftige maur og insekter. Om en slik frosk blir holdt i fangenskap og gitt vanlige norske insekter å spise, så vil den etterhvert slutte å være giftig.
Foto: Colorbox

portugisisk-krigsskip-foto-Towle-N-flickr

Portugisisk krigsskip - Tropiske hav
Portugisisk krigsskip er en manet. Den har en oppblåst utvekst som fungerer som et seil på ryggen. Med dette driver den av sted med vinden. Den har lange tentakler under seg. Disse er giftige for at maneten skal drepe og spise fisk som kommer nær den. Men denne farlige maneten er veldig sjelden i kalde vann slik vi har i Norge.
Foto: Towle N/Flickr

skorpion

Skorpion - Subtropisk til tropiske strøk
Det finnes nesten to tusen forskjellige arter av skorpioner over hele verden. Bare tjuefem av dem er dødelige for mennesker, og disse lever ikke i kalde strøk. Skorpionen er i familie med edderkoppen. Den har åtte ben og en lang hale med en giftig klo på. Halen holder den fram over kroppen. Det som gjør en skorpion ekstra farlig er at den trives veldig godt i små mørke rom. Derfor er det ofte at skorpioner kryper ned i skoene som noen har satt fra seg inne i eller utenfor huset.
Foto: Colorbox

steinfisk

Steinfisk - Indopasifiske hav
Steinfisken er en av de aller giftigste fiskene som finnes. Den ligger helt stille nede på bunnen, kamuflert som en sten.Den er veldig vanskelig å se, derfor kan man lett trå på den. Om steinfisken blir trått på skyter den opp piggene den har på ryggen, og disse inneholder en gift. Giften er ekstremt smertefull, og i noen tilfeller dødelig.
Foto: Colorbox

tiger-Moni-Sertel-flickr

Tiger - Asia
Tigeren er den aller største av de ville kattene. Den kan bli over tre meter lang, og veie over tre hundre kilo. Den bor i områder hvor det også bor mange mennesker, derfor er det ikke uvanlig at tiger og mennesker møtes. Tigeren jakter på store hjorte og ku-lignende dyr, som den sniker seg innpå og overfaller i et byks.
Foto: Moni Sertel / Flickr

mygg

Mygg - Hele verden
Myggen i seg selv er ikke så veldig farlig, selv om den er ganske irriterende. Men når hunnmyggen stikker for å suge blod, kan den ha med seg sykdommer som du kan bli smittet av. Den aller farligste av disse sykdommene er malaria. Heldigvis finnes det ikke malaria i Europa og Norge, men om du skal til land som ligger rundt ekvator må du ta medisiner før du reiser. Da blir du ikke syk av malaria.
Foto: Colorbox

jeger-Kevin-Chang-flickr

Menneske - Hele verden
Mennesket er nok det aller farligste av alle dyrene på jorden. Med sin store hjerne og sin utrolige evne til å lage verktøy, har mennesket spredd seg over hele jorden. Mennesket er sannsynligvis den dyrearten som er ansvarlig for å utrydde flest andre dyrearter.
Illustrasjonsfoto: Kevin Chang / Flickr

Del din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. Linda

  Jeg synes at folk skal skamme seg som er slemme mot dyr. Viss vi har vært dyr så har vi vær drept! Alle dyr må få leve. Folk forurenser jorda de kjører bil moped motorsykkel og annet. Viss dere er glad i dyrene deres hvorfor er dere slemme med de andre dyra i verden. Maur synes dere er stygge ikke sant men de bryr seg ikke hvor fine de er de jobber og jobber hele tiden så etter noen dager kommer det folk å ødelegger hva er vittsen å leve. De må begynne på starten å det er slemt gjort. Vi skal ikke drepe dyr vi skal ikke plage dyr så slutt. Dyr må leve sine liv. Alle dyr er forskelige. Noen sier at hunder er stygge noen synes at noen er søte men ingen er stygge de er sine liv. Viss du har hund så stell med de lek med de gi de mat gå tur med dem. Vi må også passe jorda det er der vi bor jorda er en fin plass for alle.

 2. H.H

  Det som også er problemet er at menneskene ødelegger stedene der dyrene bor. For eksempel regnskogene.
  Jeg elsker dyr!!!

  1. Meg

   Til Tyrkeren. Portugisiske krigsskip er ikke noe å le av. Det er den farligste brennmaneten i verden og kan drepe mennesker. En jeg kjenner ble brent av en og hun var heldig at det var med en lege på turen.

  1. Linnea

   Nei, mennesker er forsatt farligere enn mygg, det finnes medisener for de sykdommene
   De tar med seg. Det finnes ikke medisiner får hull etter vi har skytet et dyr
   «band-aids don't fix bullet holes»

 3. Dyrejenta

  Jeg er en STOR dyre elsker, og jeg har god erfarning med dyr til å være 11 år :)(Skryter ikke..) Haha, men jeg syns det var litt morsomt at mennesket er det farligste, men det er nok sant. Jeg syns det er dumt å slakte dyr vis de ikke er gamle, f.eks å slakte kavler osv. Men jeg syns dette var kult at dyrevenn skriver om farlige dyr.
  Elsker dyrevenn!

  1. Frøya

   Noen ganger bare lammer de nesehornet og skjærer du hornet og så dør nesehornet med en lang og smertefull død på grunn av infeksjon...

 4. Anonym

  Klart man ikke tenker vi er farlige, men at man dreper 1 bille er ikke akkurat det de mener.
  Vi (voksne) jakter på mange dyr i verden, derfor blir noen truet med utrydelse. Det fins også krypskytere som jakter ulovlig på f.esk nesehorn, de dreper den, og fjerner hornet og selger det for penger.

  Selv om ikke alle mennesker er farlige/dreper dyr, betyr ikke det at vi ikke gjør stor skade.

  1. Oda

   Menneskene er farlige, ja. Den farligste arten i hele verden, menneskene slakter all slags dyr. Men, egentlig er de voksne de farligste, barn slakter ikke dyr, men de fleste har drept et insekt eller fler.

 5. Sara

  Jeg syns vi IKKE burde slakte/ drepe dyr, men da får vi ikke i oss fett som er viktig å få i seg minst en gang i uka. Jeg gråter for jeg syns synd på dyr. Men har ikke dyr selv (kjæledyr):(;( Men jeg er enig med at vi mennesker er slemme mot dyr.............. Hva er det dyr gjør mot oss? De spruter kanskje gift eller spiser oss, men det er fordi de er veldig sultne og er redde. Mennesker har en familie og får være i fred, men hvorfor får ikke dyra det? Jo, fordi vi slakter eller dreper dyr, men da blir det ingen dyrefamilie, og dem får det vondt. Dette var min mening......... Dinosaur betyr skrekkøgle......

  1. Komentator

   Mennesker ble instinktivt født til å slakte og drepe. Vi er naturlige rovdyr, så det hadde uansett vært slakting, men jeg er enig i at vi har tatt i for mye og drept og slaktet dyr vi ikke trenger. Det er dumt, men man kan ikke forlange at menneskeheten forandrer seg heller, akkurat.. Og en ting til, det er klart at noen dyr sørger over hverandre, men det er veldig få, og det går veldig fort over på dyr, så det bør du nok ikke tenke for mye på..

 6. Smiley

  Kule fakta!

  Synest steinfisken var det ekleste dyret! Håper ikke jeg møter en slik fisk neste gang jeg er i syden:-)

 7. sunniva

  jeg synes att maneten var veldig rar men finnes den i Norge siden det står at den er vell
  di sjelden i Norge
  .

  1. Frøya

   Det med sanden er feil. Du må ha is og/eller smerte stillende for at det skal gå vekk (altså smerten).

 8. tuva

  Jeg har blitt brent av et portugesisk krigsskip når jeg var på Mallorca for noen år siden, jeg var bare 4 år men husker det som om det var for en uke siden. Et tips gni sand på og tids på det fet gjorde jeg ( var bare 4 år) jeg trengte ikke en gang og dra til legen , men jeg hadde blemmer i form av såret i over et år det er der forsatt men vi kan såvidt se det:-)

  1. Rebekka 12år

   Jeg er mest redd for den steinfisken, maneten og hoggormen. Tips: Hvis du skal på tur i skogen børr du ha gummi støvler på deg

  2. Rebekka 12år

   Jeg er mest redd for den steinfisken, maneten og hoggormen. Tips: Hvis du skal på tur i skogen børr du ha gummi støvler på deg

 9. Daniella

  De dyra jeg så var veldig kule! I hvertfall froskenn med den knall gule og svarte fargen, den synes jeg var kulest
  Kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllltttttttt

 10. Daniella

  Jeg mener at dyr skal leve i fred selv om de er farlige eller ikke. Det blir mindre dyr her i verden. Og jo mindre dyr det blir blir dyrelivet mindre.

  Jeg mener at dyr skal leve i fred for at dyre livet skal bli større!

 11. hater skorpion

  Jeg hater skorpion!! fordi de er veldig falige og gjemmer seg i skoene på folk!! HATER DEM!!!!!

 12. dyreelskeren

  Jeg vet at mennesker er farligere enn noe annet på jorda men hvorfor må vi utrydde alle de andre dyreartene som finnes? jeg liker ikke det!

 13. sanne

  det beste dyre jeg sog var tigeren fordi det er et kattedyr for katter er min beste dyrevenn i love cat

 14. En som liker dyr

  Jeg hater mennesker som utrydder dyr,¨nesehorn og pandaer. De er grunnen for at vi mister så mange liv. Jeg ønsker at alle slutter med det. Har noen av dyrene gjort noe mot menneskene.

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen