Dyrevenn

Foto: NRK

Farlige dyr

Det finnes utallige dyrearter i verden, og noen er farligere enn andre.

Noen dyr har blitt giftige for å beskytte seg, andre har blitt store og sterke for å kunne jakte på store byttedyr. Det som gjør et dyr farlig er ofte det som gjør at dyret vinner kampen om maten og overlevelsen.

Foto: Anthony Pearson / Flickr

Blåringet blekksprut - Sørøst-Asia
Den blåringede blekkspruten er en liten blekksprut. Den er vakker å se på, men veldig giftig. Faktisk er den regnet som et av de giftigste dyrene i sjøen. Den lever for det meste i kystområdene rundt sørlige Australia.
Foto: Anthony Pearson / Flickr

Foto: Missud / Flickr

Kasuar - Sørlige Australia
I skogene på New Guinea og deler av Australia kan du finne den store strutselignende fuglen kasuar. Den kan ikke fly, men det gjør den ikke til et lett bytte for det. Om du kommer for nær slik at den blir provosert, kan den angripe og sparke. På føttene har den en knivskarp klo som kan gjøre alvorlig skade.
Foto: Missud / Flickr

flodhest

Flodhest - Afrika
Flodhestene lever i sjøer og elver sør for Sahara i Afrika. De kan veie opp til 3 tonn, og har en gigantisk kjeve med kjempestore tenner i. Om dagen hviler de i vannet, og om kvelden og natten går de på land for å spise. De er planteetere, men er veldig aggressive om man kommer for nære dem. De er kjent for å være et av de aller farligste store dyrene i Afrika.
Foto: Colorbox

hai

Hvithai - Åpent hav
Den store hvite haien kan bli 6 meter lang, og har en stor munn med en dobbel rad med barberbladskarpe tenner. Når den biter seg fast i byttet sitt rister den hodet fram og tilbake for å rive løs kjøttstykker. Den er en fryktet jeger, og jakter på alt fra små hvaler til sel og tunfisk og sjøfugler.
Foto: Colorbox

huggorm

Huggorm - Nord-Europa
Den eneste giftige og farlige slangen vi har i Norge er huggormen. Den har et kraftig sikksakkmønster på ryggen, og fargen på slangen kan variere fra hvit til sort. Hvis huggormen føler seg truet av et menneske, kan den bite. Da vil den noen ganger velge å sprøyte inn gift, og den kan i verste fall være dødelig for mennesker.
Foto: Colorbox

isbjørn

Isbjørn - Arktis
Om du går utenfor bebygde områder på Svalbard, kan du være så heldig å møte på verdens største, landlevende rovpattedyr. Da gjelder det å være forsiktig, for en isbjørn kan være sulten og farlig. Den lever av sel som den jakter på isen, men det kan være vanskelig å finne nok mat. En sulten isbjørn er veldig farlig for alt som kommer nær den.
Foto: Colorbox

krokodille--JimTheGiantEagle-flickr

Krokodille - Afrika
Med hele kroppen under vann, så bare neseborene stikker opp, ligger krokodillen helt stille og venter på sitt bytte. Så slenger den seg opp av vannet for å bite. Den har munnen full av skarpe tenner, og den biter med utrolig styrke. Så ruller den rundt i vannet for å rive av stykker med kjøtt. Krokodillen er også kjent for å passe veldig godt på barna sine.
Foto: JimTheGiantEagle/Flickr

pilgiftfrosk

Pilgiftfrosk - Amazonas
I regnskogen i Amazonas kan du finne flere forskjellige arter av denne fargesprakende frosken. Navnet har den fått fordi de innfødte jegerne gnir pilspissene sine på frosken. Da blir pilen giftig, og det er lettere for de innfødte å jakte. Pilgiftfrosken er giftig fordi den spiser giftige maur og insekter. Om en slik frosk blir holdt i fangenskap og gitt vanlige norske insekter å spise, så vil den etterhvert slutte å være giftig.
Foto: Colorbox

portugisisk-krigsskip-foto-Towle-N-flickr

Portugisisk krigsskip - Tropiske hav
Portugisisk krigsskip er en manet. Den har en oppblåst utvekst som fungerer som et seil på ryggen. Med dette driver den av sted med vinden. Den har lange tentakler under seg. Disse er giftige for at maneten skal drepe og spise fisk som kommer nær den. Men denne farlige maneten er veldig sjelden i kalde vann slik vi har i Norge.
Foto: Towle N/Flickr

skorpion

Skorpion - Subtropisk til tropiske strøk
Det finnes nesten to tusen forskjellige arter av skorpioner over hele verden. Bare tjuefem av dem er dødelige for mennesker, og disse lever ikke i kalde strøk. Skorpionen er i familie med edderkoppen. Den har åtte ben og en lang hale med en giftig klo på. Halen holder den fram over kroppen. Det som gjør en skorpion ekstra farlig er at den trives veldig godt i små mørke rom. Derfor er det ofte at skorpioner kryper ned i skoene som noen har satt fra seg inne i eller utenfor huset.
Foto: Colorbox

steinfisk

Steinfisk - Indopasifiske hav
Steinfisken er en av de aller giftigste fiskene som finnes. Den ligger helt stille nede på bunnen, kamuflert som en sten.Den er veldig vanskelig å se, derfor kan man lett trå på den. Om steinfisken blir trått på skyter den opp piggene den har på ryggen, og disse inneholder en gift. Giften er ekstremt smertefull, og i noen tilfeller dødelig.
Foto: Colorbox

tiger-Moni-Sertel-flickr

Tiger - Asia
Tigeren er den aller største av de ville kattene. Den kan bli over tre meter lang, og veie over tre hundre kilo. Den bor i områder hvor det også bor mange mennesker, derfor er det ikke uvanlig at tiger og mennesker møtes. Tigeren jakter på store hjorte og ku-lignende dyr, som den sniker seg innpå og overfaller i et byks.
Foto: Moni Sertel / Flickr

mygg

Mygg - Hele verden
Myggen i seg selv er ikke så veldig farlig, selv om den er ganske irriterende. Men når hunnmyggen stikker for å suge blod, kan den ha med seg sykdommer som du kan bli smittet av. Den aller farligste av disse sykdommene er malaria. Heldigvis finnes det ikke malaria i Europa og Norge, men om du skal til land som ligger rundt ekvator må du ta medisiner før du reiser. Da blir du ikke syk av malaria.
Foto: Colorbox

jeger-Kevin-Chang-flickr

Menneske - Hele verden
Mennesket er nok det aller farligste av alle dyrene på jorden. Med sin store hjerne og sin utrolige evne til å lage verktøy, har mennesket spredd seg over hele jorden. Mennesket er sannsynligvis den dyrearten som er ansvarlig for å utrydde flest andre dyrearter.
Illustrasjonsfoto: Kevin Chang / Flickr

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar