Hovedrett – finale

Hjortetrio med soppfrikassé, potetpure og sjysaus
(til 4 porsjoner)

Her er det mye å holde styr på, så du kan trenge litt hjelp!

Hjortekjøttkaker:

  • 125 gram malt oksekjøtt
  • 125 gram malt hjortekjøtt
  • 0,25 ts. salt
  • 0,5 ts pepper
  • 0,25 ts ingefær
  • 0,25 ts revet muskat
  • 1 ss potetmel
  • 1 lite egg
  • 0,5 ss finhakket løl
  • 1 dl. vann eller melk
  • Smør til steking

Rør kjøttet med salt, krydder og potetmel.
Bland inn egg og finhakket løk.
Ta i litt og litt vann og melk. Lag små kjøttkaker.
Steik kjøttkakene i steikepanne til de er brune og gjennomstekte.

Hjortefilet:

  • 1 hel hjortefilet 250 g
  • Salt og pepper

Vei fileten.
Krydre fileten med salt og pepper og brun den i stekepannen.
Stekes i ovn på 180 grader i 5 minutter.
Ta fileten ut av ovnen og snu den på brettet.

Når det er 10 minutter før servering, sett fileten inn i ovnen på 170 grader i 3 minutter.

La kjøttet ligge litt før du skjærer den i fine stykker på ca 60 gram.

Hjorteragu:

  • 300 gram hjortekjøtt
  • 0,75 dl. rødvin
  • 1 knuste einebær
  • 0,5 finhakket løk
  • 1,5 dl. kraft
  • 0,5 ss usaltet smør
  • en bunt persille
  • salt og pepper.

Skjær kjøttet i små terninger.
Steik i panne med salt og pepper. Ha kjøttet i ei gryte.
Ha rødvin i gryta og kok inn til det er tørt.
Ha opp i den finhakka løken og kraften

La dette stå og putre på svak varme i 1,5 time.
Tilsett salt og pepper.

Ved servering rør inn smør og finhakket persille.

Potetpurè:

  • 10 mandelpoteter
  • 0,5 dl kremfløte
  • 2 ss usaltet smør
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts grovmalt pepper

Skrell potetene og kok dem i usaltet vann.
Mos potetene og bland inn fløte og usaltet smør.
Smak til med salt og pepper.

Soppfrikassé:

  • 150 gram blandet sopp
  • 1,5 sjalottløk
  • 1 dl. fløte
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Kutt soppen i små biter.
Stek soppen med olje og finhakket sjalottløk i varm stekepanne.
Tilsett fløte, kok inn til en fin soppfrikassé.
Smak til med salt og pepper.

Sjysaus:

  • 0,5 stk. Sjalottløk
  • 1,5 dl. viltkraft
  • 0,75 dl. Portvin
  • 1 dl. Rødvin
  • 8 gram usaltet smør
  • Salt og peper

Kok vin sammen med finhakket løk til til det blir igjen ¼ av mengden.
Tilsett viltkraft. Kok inn til ca. 1,5 dl.
Sil sausen og smak til med salt og pepper.
Tilsett smør til slutt.

Rosenkål:

  • 5 rosenkål pr. person
  • Strimlet bacon
  • Salt og pepper

Rens rosenkålen for blader.
Stek i varm panne sammen med salt, pepper og strimlet bacon.

Tyttebær:

  • 125 gram tyttebær
  • 60 gram sukker

Rør tyttebær og sukker sammen.
La det bli noen hele tyttebær igjen.

Lykke til!

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar