Dyrevenn

Foto: NRK

Kjære bier, ikke stikk!

Emil er birøkter, og det er en viktig jobb. Vi trenger biene! Sammen med humler og fluer står de for en viktig del av pollineringsjobben som gjør at vi får grønnsaker og frukt som vi kan spise.

bie2

En birøkter hjelper biene med å lage honning, og høster inn honningen som biene ikke trenger selv. Viktige oppgaver for en birøkter er å passe på at biene har nok plass i kuben til å legge egg og til å lagre honning. Birøkteren må åpne bikubene og erstatte kassene som biene har fylt med honning, med tomme. Da gjelder det å være helt rolig slik at biene ikke blir redde og stikker!

Faktisk stakk alle Emils bier; de fløy sin vei og døde etter at forferdelig uvær blåste over ende og ødela alle kubene.

birøkt2

De siste årene har det ikke stått så bra til med biene i verden; mange bier dødd. I USA over en tredjedel av biene borte, og i Norge er 14 biearter forsvunnet og flere står i fare for å bli utrydda.

Forskerene mener at noen av grunnene til at biene dør er
klimaendringer, sjukdommer, parasitter og bruk av giftige sprøytemidler i jordbruket. Sprøytemidler som inneholder stoffet neonikotinoid er med på å skade bienes retningssans og hukommelse slik at biene ikke finner veien hjem til kuben og dør.

Se mer om dette her:

Biene er våre venner! Se her, så får du vite mer om hvorfor:

 

 

Se ukas Dyrevenn her fra kl. 19!

Kilder: regjeringen.no, bioforsk.no, mattilsynet.no, agropub.no, honning.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar