Klimaskolen 3: Hva gjør klimagasser?

Denne uka er det klima-uke i NRK Super. I "Klimaskolen" får du fem dager på rad vite litt mer om klima, miljø og klimaendringer.

Del 3: Hva gjør klimagasser?
I del 2 fikk du vite at klimaendringer er når været i løpet av noen år forandrer seg. De siste årene har temperaturene på jorda økt. Vi har det vi kaller en global oppvarming.

Forskerne er enige om at mye av grunnen til den globale oppvarmingen er at menneskene forurenser med klimagasser. Klimagasser finnes naturlig i luften, men hvis det blir for mye av dem, slipper ikke varmen fra sola vekk fra jorda igjen. Da blir jorda varmere og varmere, nesten som den har feber.

Den viktigste klimagassen er CO2 (uttales se-o-to). Den kalles også karbondioksyd, og slippes ut i lufta hver gang du kjører bil eller fly. Og fabrikker og kraftverk slipper ut massevis av den.

En annen klimagass er metan. Den slippes også ut fra en del fabrikker, og når mennesker og dyr promper. Faktisk er det er problem at alle de millioner av kuer som finnes på jorda slipper ut som mye promp med metangass. Det er blant annet derfor det er miljøvennlig å spise mindre kjøtt.

Hva som kan skje hvis vi ikke stopper klimaendringene, får du vite mer om i Klimaskolen del 4.

Lær mer om CO2 i dette videoklippet:

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar