NRK Super

Se Paris-talen til Oppdrag Nansen og les teksten!

Foran en sal full av journalister og fotografer, og foran Norges utenriksminister, Frankrikes klimaminister og FNs generalsekretær, holdt Johanne, Elias, Johannes og Erika lørdag ettermiddag talen de selv har skrevet. Målet er å få politikerne til å skjønne at de må slutte å bare prate og begynne å gjøre noe for å stoppe klimaendringene.

Tilhørerne ble imponert over talen, og klappet masse da den var ferdig. Her kan du lese hele:

Talen til Oppdrag Nansen på klimatoppmøtet

"Vi er Oppdrag Nansen - fire norske ungdommer, og vi bryr oss om klimaet. Vi står her foran dere i dag, for å snakke på vegne av alle barn i verden.

Tidligere i år gikk vi på ski til Nordpolen som den yngste ekspedisjon noen gang. Vi trente hardt i et år, både fysisk og mentalt.

På Svalbard, en øy nord for Norge, øvde vi på å sette opp telt i kraftig vind og storm, og tilbragte flere uker borte fra familie og venner. Og uten mobiltelefon...

På ferden mot Nordpolen gikk vi på ski sju timer hver dag. Vi krysset åpne isråker, noen av dem så vide at vi måtte svømme over. En dag blåste det så mye at vi måtte bli i teltet i 32 timer. Vi bare sov og spiste snop. Den dagen drev vi 16 km med isen, og denne kraftige isdriften er en konsekvens av at isen i polhavet er blitt tynnere.

Ute i det kalde isødet var det vanskelig å få gått på do, særlig for å gjøre nummer to. Men når vi skulle tisse, kunne vi gjøre det på flaske. Det var ganske enkelt for guttene, men mye verre for jentene. Vi måtte tisse gjennom en trakt på flasken.

Etter seks dager nådde vi endelig Nordpolen. Grunnen til at vi la ut på denne ferden, var for å se klimaendringene med egne øyne. Vi gjorde dette for å forstå hva som skjer med klimaet vårt, og nå skjønner vi endelig hvor alvorlig dette er. Nå innser vi at vi er den siste generasjonen som har muligheten til å gå på ski over isen til Nordpolen.

Å lære om forskning og klimaet var en viktig del av dette prosjektet. På forskningsskipet Lance, innefrosset i isen på 83 grader nord, deltok vi i flere vitenskapelige prosjekter. Vi tok vannprøver fra dypt nede under isen for å lære om hvordan isen smelter og truer dyrelivet i Arktis. På skipet så vi en ekte isbjørn - den var diger! Og så vakker. Kan du møte blikket til barnebarna dine og si ærlig: Jeg gjorde alt jeg kunne for å redde isbjørnen?

Eller tror du at vi kan gjenoppfinne utryddede dyr tilbake til verden? Jeg tror ikke det.

Etter turen har vi arrangert en underskriftskampanje i Norge, for å vise hvor mange barn som bryr seg om klimaet. Til nå¨har 25.000 barn skrevet under. Vi har fortalt hva vi har sett og lært til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, kronprins Haakon Magnus, statsminister Erna Solberg og mange andre norske politikere.

Nå står vi foran dere. Dere kan hjelpe oss. Dere hjelpe oss! Det er ikke noe annet valg.

Klimaet endrer seg, og det er ikke noen positiv endring. Deres beslutninger i dag er vår framtid. Barna ønsker en bedre framtid. Vil du se barnebarna dine som klimaflyktninger? Jeg tror ikke det. Slutt å bare drikke kaffe og prate om det, verden trenger handling!

Kan dere hjelpe oss? Nei, dere skal hjelpe oss. Så nå utfordrer vi dere til å love å sette barn først når dere bestemmer om klimaet. Fordi VI er framtida - ikke dere!"

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar