Møt smygejegeren

Gaupe (Lynx)er det eneste ville kattedyret i Norge. Arten lever hovedsakelig i skogsområder over store deler av landet vårt. Den er sky og blir sjeldent sett.

Gaupe-slekten har vært på jorda i cirka 7,2 millioner, men innvandret først til Norge, trolig fra Sverige, i tiden etter siste istid.

Se mer i ukas Dyrevenn her!

Kattedyret gaupa er ganske mye større enn en vanlig huskatt og kan bli opptil 1,2 meter lang. Hodet er rundt, med lange øretufser og kinnskjegg, og beina er lange med store pelskledde poter, som er godt tilpasset snø om vinteren. Også har den en kort hale med svart tupp.

Voksne gauper liker seg stort sett best alene og er ikke flokkdyr, men utpå vårparten søker de sammen for å parre seg. Etter cirka 70 dager føder hunnen fra 1-3 unger (en sjelden gang 4).
De nyfødte ungene gjemmes bort i små huler eller sprekker i terrenget så det skal bli vanskelig for andre å finne dem.

I denne første tida tar moren jaktturer ut i fra ungenes gjemmested og kan være borte i opptil 15 timer fra ungene sine.

Gaupe er en superrask jeger, den smyger seg inn på byttet og angriper med noen få, raske sprang. De mest vanlige byttedyra er rådyr, reinsdyr, hjort, hare, skogsfugl og sau (mest lam).

Kilder: Wikipedia, rovdata.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?

Legg igjen en kommentar