Flippklipp

Lag din egen Fartcraft

FOTO:SKJERMDUMP

I dagens episode av Julemorgen snakket Henrik og Jonas fra FlippKlipp Studio om noen julegavetips man kan lage selv.

Henrik tipset om Micro:Bit, som er en bitteliten maskin som kan kjøre enkle programmer. Den fikk alle 11-åringer i Storbritannia gratis, så de kunne lære seg å lage dataspill og programmer!

Det er mye kult man kan lage med den, blant annet en egen versjon av FlippKlipps egne spill "Fartcraft Toern".

I Fartcraft Micro spiller du en veldig forenklet utgave av Fartcraft Toern. Din karakter er ute av skjermen til venstre, og du må holde inne knapp A når de to piksler høye blokkene beveger seg forbi deg. De tilsvarer tønnene i Fartcraft, og øker farten din. Hvis du holder inne knapp A når en av de en piksel høye blokkene beveger seg forbi, er spillet over. De er det samme som bombetønnene i Fartcraft.

Hvis du vil prøve spillet, følg steg 1 og last opp filen fartcraft-micro.hex til programmeringssiden. Advarsel: resten kan bli ganske komplisert, men gøy!

Dette er måten du lager det på selv:

Steg 1:

Gå til Microbits programmeringsside for PXT. Det er et visuelt språk du kan bruke, som gjør at man ikke trenger å skrive noe kode! Du kan starte et nytt prosjekt, eller laste opp denne filen om du vil ha spillet helt ferdig.

Steg 2: Legg inn en funksjon som avslutter spillet om spilleren dør.steg2

Den setter også poengsummen (score) til 0, og hastigheten ting går i til 700 (millisekunder). Neste del av funksjonen sier da at hvis spilleren fremdeles lever, så skal den hvert sekund øke poengsummen med 1, og senke hastigheten. I tillegg går det enda saktere dersom hastigheten er over 1500 millisekunder, og man dør dersom hastigheten er over 2000.

Hvis man ikke er i live sier denne funksjonen at spillet er over, og du ser poengsummen.

Steg 3:

steg3

I denne store blokken lager vi tønna som gjør at det går fortere om vi holder inne knappen når de går forbi. Den begynner med å ta en pause på en tilfeldig lengde, så det blir litt variasjon for hver runde. Deretter lager den seg selv helt til høyre på skjermen.

Så har vi en "while"-funksjon, som betyr imens. Imens vi er levende, kjører den alt som står inni. Hvis den er plassert helt til venstre i skjermen sjekker den om brukeren holder inne knappen. Hvis det er tilfelle får man høyere fart, og enda høyere fart dersom man går sakte allerede. Uansett om man holder inne eller ikke flyr tønna tilbake til høyresiden av skjermen.

Til slutt har vi en liten funksjon som sier at hvis blokken er mer til høyre enn helt til venstre, så flyttes den en til venstre. Så tar den en liten pause, før den kjører på fra begynnelsen av imens-delen!

Steg 4:

steg4

Den siste blokken likner en del på den forrige, med noen forskjeller. Tønnen vi lager er bare én blokk høy, og skal være krutt-tønna du ikke bør fise forbi. Derfor sier den at hvis blokken er helt til venstre og du klikker på knapp A, dør du.

TUTORIAL