Newton
Slik finner du ut hvor høy du blir

Slik finner du ut hvor høy du blir

Kristoffer Sagmo Aalberg måler høyden på sin egen mor og far. Han vil undersøke om høydekalkulatoren stemmer. (Foto: NRK)

Har du lurt på hvor høy du blir når du er vokst ferdig? Blir du like høy som far eller mor?

Høyden din er allerede dels bestemt  gjennom arv. Genene dine bestemmer noe, men andre ting har også betydning. Far og mors høyde og høyden til slekta di bakover i tid kan si litt om hvordan din kropp er og blir.

Høydekalkulatoren

Du trenger ikke vente på at naturen går sin gang. Kalkulatoren nedenfor kan gi deg et inntrykk av hvor høy du kan bli. Du trenger bare å skrive inn noen få opplysninger og du får  straks et svar som viser minimum- og maksimumhøyde.

Ikke nødvendigvis fasit for alle

Kalkulatoren tar bare hensyn til arv. Men det er også andre ting som er viktige. For eksempel kan det ha skjedd små endringer i arvematerialet slik at du utvikler deg annerledes enn man kunne forutse. Men kan altså ikke bare regne seg fram til alt mulig. Heldigvis!

Kilde: Lege Morten Munkvik / Høydekalkulator: NRK

 

Se innslaget i Nett-TV  der Kristoffer  sjekker sin egen høyde.

Hvor høy kan du bli? Ta testen, og legg gjerne igjen et innlegg i kommentarfeltet under.

Del din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 1. vilde

  det står at jeg komer til å bli omtrent 161.50 mendet harjeg ikke ly st til hel di vis så står det en lengde til å det er 178.50 å det er helt greit

 2. SOMIA

  Jeg kan bli et sted mellom 151.00 cm og 168.00 cm høy. dårlig....vill være høøøøøøy :-( :(

  men er glad for at jeg er 157 og er 12 år ...jeg vokser mere yess :D

 3. Melolisosebose

  Det står at jeg kommer til å bli et sted mellom 164.50 og 179.59.. jeg tror at jeg blir 179.50cm høy.. for det er tanta mi.. og jeg er 153cm nå... 13 år..

 4. Anonym

  Jeg kommer sikkert ikke til og bli så høy akkurat =/ Jaja...sånn er livet lillebroren min kommer til og bli større!

 5. Ina

  Hei eg skal si lit om meg Eg er 10 år om 5 dager å heter Tina går i 5a Min bestis er Lene Jeg elsker Lilla Å elske taco Veier 25 Kilo Men eg er 135 Cm å har blond hår eg liker å gå med sløyfe i håret .Ha det.

 6. nord

  Hei. Stemte ganske bra dette.

  Den sa 184.5 og jeg er faktisk akkurat 184.5 når jeg står opp på morningen. Ditt barns makshøyde: 194.50 cm. Det tror jeg ikke skjer, er 23 nå og har vell kansje vokst 0.5-1cm MAX siden jeg målte meg da jeg var 18.

 7. Christer

  Det står at jeg kan bli fra 174,50-194,50. :)
  Jeg var 165 cm høy i sommeren 2011,
  og er 172 nå i februar 2012. Da har jeg vokst 7 cm på et halvt år. :)
  Er 14 nå, blir 15 i august.

 8. Lene

  Det står at jeg blir mellom 153.00 cm og 170.00 cm. jeg tror jeg blir høyere en 165.00 cm men jeg vil være rundt 157.00 cm. Er 154.00 cm nå. Er 11 år. det føles litt rart for jeg er høyere en de andre i klassen. men jeg har en venninne som er 166 cm eller noe sånn. Det er litt rart for i noen land syns de oss er høye sel lom vi er 160 cm. som som i Japan da er 154 cm en vanlig høyde, det er først nå de har begynt å bli like høye som oss, for før spiste de bare fisk og ris. Men nå har de begynt og spise litt som oss. Jeg er litt høy ser det ut som men når jeg har på bukser ser det ut som jeg er 145 eller noe. men jeg vil bare si til alle der ute som ikke er fornøyde men høyden de tror de kommer til å få, tenk hvorfor vil du være lav hvorfor vil du være høy? Er det noen du liker som er lavere eller høyere? Tenk vis det er det, jeg tror ikke høyden teller så mye. er det en jobb du vil ha? som man må være høy eller lav for å få? men jeg tenker ikke så mye på høyden, sel lom jeg vil være lav. Jeg vil være en pilot som kan fly og være høyt opp, fordi når jeg er nede på bakken føler jeg meg liten og at ingen ser meg og at alle bare er slemme, jeg vil ikke være på bakken og bli mobbet av den klassen som er yngre en meg som har mobbet meg helle livet. mange sier at jeg er høy fordi jeg vokste 10 cm på et år. Den personen jeg liker er nesten det motsatte av meg jeg vil være høyt oppe i lufta men den personen vil være på vannet. Men når jeg er høyt oppe føler jeg meg sterk det tror jeg de som er høye også føler og det må være en god følelse og de som er lave må føle at alle som er rundt deg passer på deg. Sel lom du er lav eller høy liker folk deg. Alt jeg skrev nå har kanskje ikke noe med innlegget, men jeg leste mange kommentarer om at de ville bli høye og lave. og noen som var glad i seg selv. Men jeg vil ikke la høyden min ødelegge livet mitt. Livet mitt er å være i himmelen.

 9. :)

  Jeg er en 13 år gammel jente som er 163.7, og det står at jeg kommer til og bli mellom 169- 190... Har målt meg før at jeg skulle bli 173.95

 10. Andreas

  Den norske faren min er 180cm høy
  Moren min er 159 cm fra Colombia.
  Jeg er 14 år og 2 mnd og er175/176cm nå
  Brødrene til farmor er over 190 cm lange, den lengste er nesten 2 meter
  Moren min har noen slektninger som er ganske høye også. Hvor høy kan jeg bli ca? 185 cm? Jeg begynte i stemmeskiftet for nesten 2 år siden nå og jeg vokser fortsatt.

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen