Newton

Snørret er en god venn

  

 Vi produserer opptil en halv liter snørr pr døgn hvis vi er syke. Hvor kommer det fra, og hva er det godt for? Snørr lages av celler som ligger i hulrommene inne i nesen. Det slimete snørret består av mye proteiner, litt salt,  litt sukker, litt vann – og bakterier, hvis vi er syke. Alle friske mennesker har hele tiden litt snørr i nesen. Det ligger og sperrer for infeksjoner, virus og bakterier. 

 Hva skjer når vi snørrer? 

Hvis vi puster inn virus eller bakterier fra lufta, blir dette fanget opp av snørret. Immunforsvarscellene i kroppen registrerer inntrengerne og gir beskjed til snørrcellene om at de må produsere masse snørr slik at vi skal snyte oss mye og få de ut igjen. Det ekle snørret er altså kroppens gode venn som hjelper oss å holde oss friske. 

I Newton søndag 21. november 2010 undersøker Kristoffer nesen sin med et spesialkamera. Han finner også ut hvorfor vi har to nesebor. 

Test dine kunnskaper om nesen: Newtons nesequiz 

  

Newton har laget program om snørr tidligere, her får du et gjensyn. 

Er du frisk, er snørret blankt og fargeløst. Gult og grønt snørr tyder derimot på virus- eller bakterieinfeksjon.