Newton

Verdens største skiflyvingsbakke

 

Johan Remen Evensen og Kristoffer Sagmo Aalberg inspiserer den nye Vikersund-bakken (Foto: NRK)

Tenk deg å sveve 240 meter gjennom lufta, 10 meter over bakken i 100 km i timen! Snart skal landslagshopperen Johan Remen Evensen prøve denne nye superbakken.

Les Kristoffers blogg fra møtet med hoppkjendisen.

Jeg har besøkt verdens største skiflygingsbakke. Den ligger i Norge, nærmere bestemt i Vikersund. 9. februar begynner prøve-VM og da skal hopperne jakte på verdensrekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 m.

Hoppbakken er et imponerende syn. Fra toppen til bunnen er det 570 meter, altså over en halv kilometer. I overrennet får utøverne en hastighet på over 100 km i timen i løpet av 2,5 sekund og de har 0,3 sekund på seg til å få satsen riktig på hoppkanten.

Imponerende utsikt fra toppen av skiflyvingsbakken i Vikersund (Foto: NRK)

Johan

En av Norges fremste hoppere er Johan Remen Evensen fra Molde. Han er på det norske landslaget og har en personlig rekord på hele 224,5 m.

Jeg var så heldig å få møte Johan i Vikersund og han fortalte meg om hvor utrolig kick det er å slippe seg utfor en skiflygingsbakke. Ofte er han nervøs før start, men det handler om å fokusere på de riktige tingene og konsentrere seg om arbeidsoppgavene og det man har trent på. Det gjelder å ikke miste hodet, men klare å beholde roen i all spenningen og adrenalinet som kommer. Johan er en meget hyggelig kar, men må være litt smågal som virkelig tør dette? Jeg hadde aldri satt utfor bakken i Vikersund, det er helt sikkert!

Tøffe hoppere

Og det er heller ikke ufarlig. Vind og værforhold blir nøye kontrollert før hoppkonkurranser. Likevel skjer det ulykker, og Johan har selv falt i Granåsen i Trondheim. Da punkterte han ei lunge og satt i rullestol i flere uker. Så hoppere er noen tøffe karer som trener mye, både psykisk og fysisk, for å mestre de ekstreme forholdene. For eksempel må de ha god spenst og reaksjonsevne.

Lær mer om verdens største skiflyvningsbakke i Newton 6. februar.

Hilsen Kristoffer :)