Newton
Derfor trenger vi isbreene

Derfor trenger vi isbreene

 

Ennå kan vi gå turer på breen, men forskerne mener at det blir så varmt i fremtiden at breene vil smelte. (Foto: NRK)

Isbreene er viktige fordi vi kan hente ut forskjellig data fra fortida. Vi kan se på isbreene som et slags nedfrosset arkiv både for klima og arkeologi.

I de forskjellige lagene i isen ligger det informasjon om tidligere tiders temperaturer og nedbør. Forskerne tar ut prøver fra isen. Den eldste isen ligger lengst nede og i den kan de finne både pollen og små luftblærer. Dette hjelper de både å tidsfeste isen og finne ut hvordan klimaet var. Slik kan de se nye sammenhenger og oppdage nye ting.  Dermed blir det lettere forstå historien bedre.

Skog på Hardangervidda

For eksempel har de funnet ut at mektige isbreer som Jostedalsbreen og Hardangerjøkulen har vært helt nedsmeltet en gang i tiden. For over 6000 år siden var det tørre vintre og varme somre, og det voks faktisk furuskog over deler av Hardangervidda! Dette var sikkert en god tid for de første menneskene som bodde i landet vårt.

Menneskeskapt klima

Klimaet på kloden har alltid variert gjennom hele historien. Det som er nytt i vår tid er at klimaendringene skjer raskere. Det er fordi menneskene i over lang tid har sluppet ut klimagasser, som for eksempel karbondioksid, som gjør at det blir varmere på jorda.

Klimaforskerne vet mye om hvordan været har vært mange tusen år tilbake, og de bruker denne kunnskapen til å beregne temperaturen inn i framtida.

Derfor mener mange forskere at isbreene kan smelte helt bort en gang i fremtida.  

SMELTING: Breene inneholder enorme mengder vann, og når de smelter, vil vannet i havet øke. (Foto: Wikipedia)

 Når isen smelter, kommer det også fram gamle skatter fra fortiden. Flere tusen år gamle gjenstander er allerede funnet i smeltevannet langs brekantene, og fortsatt er det mer å oppdage.  Jaktredskaper, påkledning og smykker har blitt godt bevart på grunn av at de har ligget nedfrosset i isen.

                  * LES OGSÅ: Arkeologiske funn i isen

Skitne breer

I sommer var Selda på isbrevandring i Jotunheimen sammen med klimaguide Dag Inge Bakke.  På avstand ser den digre breen blå og fin ut. Men når du går nærmere, ser du at den er ganske så skitten. Hvorfor er den det?  Klikk på bildet under, og hør svaret.

Del din mening

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen