Newton

Bygg din egen papirbro

Denne flotte broen er laget av sammenrullet avispapir. (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

Lag en enkel bro av papir, spaghetti eller et annet valgfritt materiale og send bilde av den til Newton.  Vi plukker ut 10 broer som vi viser her på nettsiden vår.   Utstyr for å lage papirbro Du trenger blyant og papir, enten avispapir eller A4-ark.  Og du trenger en hullmaskin og en del splittbinders.

Fremgangsmåte Rull arkene sammen fra en langside til tynne papirrør. Rørene må ikke være tynnere enn ca. 8 mm.  Tegn en arbeidstegning etter idé fra bildet over. Rørene klippes til ønsket lengde. Bruk hullmaskinen og lag hull noen millimeter fra enden, og fest rørene sammen med splittbinders.

Solid nok?Test hvor solid broen din er. Er det noen sammenheng mellom hvor bred og hvor lang den er for å kunne tåle belastninger?  Trekanter er mye brukt i konstruksjoner fordi de tåler mest vekt og de er stabile.

Send bilde til NewtonSpør foreldre eller andre voksne om de vil ta bilde av deg sammen med broen din. Send det på e-post til newton@nrk.no  innen 14. mai, sammen med litt informasjon om hvordan du gikk fram da du bygde den og hvilket materiale du har brukt.  Støtte du på noen vanskeligheter under byggearbeidet?  Nå som du har fått litt erfaring, har du noen tips til andre brobyggere? Skriv også navnet ditt og alder.  Kanskje har du også døpt broen? Etter den 14. mai plukker Selda ut 10 brobilder og legger de ut på nettsiden vår. Ingen premier i posten, men masse heder og ære til de ti flinkeste byggmesterne! :)

Kilde og opplegg:  Naturfagsenteret / Renatesenteret    I Newton 6. mai lærer Selda å bygge Da Vinci-broen. Den er spesiell fordi den lages helt uten spiker eller andre materialer til å holde den sammen.  Se reportasjen her.

Av {{ data.author.name }}
{{ data.date | shortRelativeTime }}