Newton
Bygg din egen papirbro

Bygg din egen papirbro

  

Denne flotte broen er laget av sammenrullet avispapir. (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

 
Lag en enkel bro av papir, spaghetti eller et annet valgfritt materiale og send bilde av den til Newton.  Vi plukker ut 10 broer som vi viser her på nettsiden vår.
 
 
 
Utstyr for å lage papirbro
 
Du trenger blyant og papir, enten avispapir eller A4-ark.  Og du trenger en hullmaskin og en del splittbinders.
 
 

BYGGETIPS: Dette er deler du kan lage for å sette de sammen til en solid papirbro. (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

 
 
  
Fremgangsmåte
 
Rull arkene sammen fra en langside til tynne papirrør. Rørene må ikke være tynnere enn ca. 8 mm.  Tegn en arbeidstegning etter idé fra bildet over. Rørene klippes til ønsket lengde. Bruk hullmaskinen og lag hull noen millimeter fra enden, og fest rørene sammen med splittbinders.
 
 

FARGERIK BRO: Slik lager du hull i papirrøret. Hvis du bruker farget papir, blir nok broen din ekstra flott? (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

 
 
 
Solid nok?
Test hvor solid broen din er. Er det noen sammenheng mellom hvor bred og hvor lang den er for å kunne tåle belastninger?  Trekanter er mye brukt i konstruksjoner fordi de tåler mest vekt og de er stabile.
 
 

BYGGETIPS: Hvis du bruker avispapir som du ruller rundt en blomsterpinne blir broen ekstra solid. (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

 
 
 
 
Send bilde til Newton
Spør foreldre eller andre voksne om de vil ta bilde av deg sammen med broen din. Send det på e-post til newton@nrk.no  innen 14. mai, sammen med litt informasjon om hvordan du gikk fram da du bygde den og hvilket materiale du har brukt.  Støtte du på noen vanskeligheter under byggearbeidet?  Nå som du har fått litt erfaring, har du noen tips til andre brobyggere? Skriv også navnet ditt og alder.  Kanskje har du også døpt broen?
 
Etter den 14. mai plukker Selda ut 10 brobilder og legger de ut på nettsiden vår. Ingen premier i posten, men masse heder og ære til de ti flinkeste byggmesterne! :)
 
 

FANTASIBRO: Du kan lage bro av andre materialer enn papir. Her ser du en bro laget av spaghetti og satt sammen ved hjelp av lim fra limpistol. (Foto: Naturfagsenteret / Renatesenteret)

 
   Kilde og opplegg:  Naturfagsenteret / Renatesenteret
 
 
 
 I Newton 6. mai lærer Selda å bygge Da Vinci-broen. Den er spesiell fordi den lages helt uten spiker eller andre materialer til å holde den sammen.  Se reportasjen her.
 
 
 
 
 
 
 

Del din mening

Din e-postadresse vil ikke vises. Obligatoriske felt er merket med *

  1. Philip

    Jeg er 9 år gammel og heter Philip jeg har laget en bro av paper på skolen og det var skjempe gøy og den Tolte 3 bøker og 1 penal.

Informasjon

NRK Super er NRKs kanal for barn. På denne siden kan du se aktuelle programmer i nett-TV, spille spill, lese om og delta i aktiviteter i forbindelse med programmene.

Kontakt

Epost: info@nrk.no

Telefon: 23 04 70 00

Redaktør NRK Super: Hildri Gulliksen

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen