Newton

Smakskonkurranse med saft

 

 

Vi tester om luktesansen er viktig for smaken.

Mange sier at hvis du holder deg for nesa så smaker mat og drikke ingenting. Stemmer det?  Vårt testpanel prøver ut forskjellige smaker og Selda gir poeng hvis de gjetter riktig. Se videoen øverst.

 

Hva kan du om smak?

Hvor mange smaker har vi, og hva heter de? En av dem er salt. Kan du flere?

Svaret finner du nederst i denne artikkelen.

 

Mange smaksløker

Smakssansen kommer fra tunga.Smaksløkene er ujevnt fordelt over tunga, og de fleste finnes bakerst.

Tunga og området rundt har om lag 10 000 smaksløker, og de hjelper oss å finne riktig smak på det vi spiser. Når vi for eksempel spiser spekemat, sier løkene: Nå er det salt i munnen!

 

Tenk at det er plass til så mange som 10 tusen smaksløker på tunga vår! (Foto: NRK)

 

Man smaker med mer enn bare tunga

Vi mennesker kan skille mellom tusenvis av forskjellige smaksinntrykk. Det betyr at vi gjenkjenner smaken på melk, nøtter, godteri og andre ting vi putter i munnen.

Luktesansen er kjempeviktig fordi den er med på å skille mange smaker fra hverandre, for eksempel god mat fra mat som smaker vondt.

Når vi bruker smak-og luktesansen samtidig fanger vi opp flere smaksinntrykk, og dermed smaker god mat både fyldigere og bedre.

Men hvis du er forkjølet fungerer ikke luktecellene, og da blir smaken på maten kjedeligere og mer smakløs.

 

Hvis du må drikke eller spise noe du ikke liker, er det bare å holde seg for nesa! (Foto: NRK)

 

Hjernen bak det hele

Smaksinntrykk sendes fra nervene i tunga til hjernen, som bearbeider dem sammen med inntrykk som samtidig kommer fra luktesansen. Dette skjer veldig raskt. Så med en gang du setter tennene i en deilig marsipankake, kjenner du at den smaker søtt, og du vil gjenkjenne smaken av mandler og eventuelt også flere andre ingredienser i kaka.

 

 

 (Kilde: Store Norsk Leksikon)

Selda Ekiz med har navnene på alle våre fem smaker klare. Det er søtt, surt, salt, bittert og umami. (Foto: NRK)

 

 I Newton søndag 20. januar sender vi en reportasje om smak og lukt. Du kan se programmet allerede her på nett.