Newton

Se vann fryse – på et øyeblikk

 Isbiter i skål (Foto: NRK)

Vi har lært at vann fryser til is ved 0 grader. Men faktisk kan det være kaldere enn null og likevel ikke være is ennå.  Da trenger vannet en dytt for å bli til is.

 

 Av Mari Wedø

 

I videoene nedenfor ser du Selda ta ut flasker med vann fra fryserommet. Vannflaskene er såpass nedkjølte at det er like før innfrysningen starter.

Akkurat her skjer det noe morsomt i videoene! Du bør se de to korte filmene nedenfor før du går videre.

 

Her ser du en flaske vann som blir til is – bare ved å gi den en dunk i bordet.

 

 

Spørsmålet er naturligvis hvorfor i alle dager oppfører vannet seg sånn? Øivind Wilhelmsen er kjemiker på NTNU og han hjelper Selda med å finne svaret.

 

Her ser du en flaske farris som blir til is – bare ved å åpne korka.

 


 

 

 Oppsummering

I de to videoene har du sett at vannflaska og farrisflaska får to forskjellige dytt.

Den ene får et dunk i bordet,  og den andre får korken sin åpnet.

Disse ytre påvirkningene gjør at vannet i flaskene starter innfrysningen på et øyeblikk.

 

Forklaring

Flaskene med vann har stått i fryseren i et par timer. De er helt på kanten til å fryse, men er fortsatt flytende vann som holder minus fire grader når vi tar dem ut.

Selda er veldig forsiktig når hun tar de ut fra fryseren, for et lite støt kan faktisk få hele flaska til å fryse – før du rekker å se på at det skjer.

 Og grunnen til det er at vannmolekylene som vannet består av har mest lyst til å være is på dette tidspunktet. Vi kan si at de er litt late, og derfor trenger de noen ganger litt hjelp.

Når Selda dunker flaska i bordet fryser den straks til is. Dunket hjelper  molekylene slik at de fester seg sammen som is. Hun utløser altså en dominoeffekt, - det dannes først et iskorn, så et til, og et og et til – og sånn blir gradvis hele flaska til is.

Det morsomme er å så se at det skjer så raskt!

 

Gjør man det samme med en brusflaske eller vann med kullsyre, trenger en ikke dunke flaska engang,  det holder faktisk å bare skru opp korka når flaska er underkjølt.

For i dette tilfellet vil det være litt trykk i flaska på grunn av gassboblene (kullsyra).  Når korka skrus opp, letter trykket, og boblene bidrar til krystalliseringen.

Gassen prøver altså å slippe ut av flaska, men starter i stedet en is-dominoeffekt.

Og i enkelte tilfeller spruter også vann/is/slush ut av flaska.

 

Prøve selv

For å få til dette eksperimentet trenger du en ren plastflaske uten skader i plasten.

Iskornene liker nemlig å ha noe å feste seg til, og kan fort starte isdannelsen dersom flasken har striper eller lignende på innsida, - og da får du ikke til dette eksperimentet.

Hvis du gjør testen med en glassflaske skal du huske at den kan sprekke og etterlate seg glassbiter i fryseren.  Derfor er det best å bruke plastflaske.

Det er ikke lett å vite akkurat når flaska er på bristepunktet til selv å starte innfrysingen. Hvis du er for sen til å ta ut flaska, mislykkes du med å gjøre testen som Selda viser i videoene.

Du må kanskje bare prøve deg fram, og sitte parat foran fryseren. Det gjelder altså å finne riktig tidspunkt og ta ut flaska før isdannelsen starter helt naturlig. Lykke til!

 

Hvis du gjør eksperimentet, så er det fint hvis du vil skrive i kommentarfeltet nederst om hvordan du gikk fram, og hvilket resultat du fikk.