Newton

Lag din egen værmelding

DårligVær

Mye vind i morgen? Det er moro å samle værdata og lage sin egen lokale værmelding. Du får fasiten allerede neste dag når du ser ut gjennom vinduet.

Det er viktig å observere lufttrykk, vindretning, temperatur og skyer når du skal prøve deg som meteorolog. I tillegg fins det noe vi kaller værtegn. Det er når du ser en ring rundt månen, eller en regnbue eller en rød solnedgang. Alle slike observasjoner til sammen gjør at du kan beregne hva slags vær det blir, altså lage din egen værmelding.

Du trenger bare noen få hjelpemidler i tillegg.

Barometer

For å sjekke lufttrykket, altså tyngden av lufta over oss, trenger du et barometer.

Her er det viktig å følge med på barometeret over en viss tid, for eksempel hver time. Hvis det stiger, blir det høytrykk og dette fører ofte til godt vær.

Hvis barometeret faller er det et tegn på at det blir lavtrykk. Da kan det bli nedbør og kanskje også vind.

Du trenger også en temperaturmåler og en blokk å notere i.

 

NØDVENDIG FOR METEOROLOGER: Et barometer forteller om det er høytrykk eller lavtrykk i lufta der du bor. (Foto: NRK)

 

 

Ut og observere

Du må ut for å kunne se opp på himmelen. Hvilke værtegn ser du, er det skyer eller skyfritt? Hvor kommer vinden fra, eller er det vindstille? Tidspunkt for observasjonen din er også viktig, altså om det er kveldshimmel eller morgenhimmel du ser på.

 

TA NOTATER: Beskriv hvordan været er så nøyaktig du kan der du bor. Disse notatene får du nytte av senere når du skal lage din egen værmelding. (Foto: NRK)

 

Notere værobservasjonene

For å komme i gang kan det være smart å bruke noen dager på å notere temperatur, skyer på himmelen, vindretning, temperatur, - kort og godt skal du prøve å beskrive været der du bor så nøyaktig som mulig .

Sjekk også barometeret med jevne mellomrom, ser du om nåla stiger, synker eller står i ro i løpet av en dag?

Hvis du også ser noen værtegn (se nedenfor) så skriv opp det også.

Senere kan du bruke disse notatene som grunnlag når du selv begynner å beregne været.

Men vit at det fins likevel ingen 100 prosent sikker fasit på hvordan været blir i morgen. I mange tilfeller når været beregnes kan det stemme neste dag. Men varslet kan også slå feil.

Mange er opptatt av været, og dette kan bli en morsom hobby når du kommer inn i det. Spesielt de gangene værmeldingen din for i morgen stemmer!

 

 

Her er noen holdepunkter du kan følge når det gjelder værtegn

Ring rundt månen 

Hvis du ser en ring rundt månen før du legger deg om kvelden så kan du varsle at det blir værskifte neste dag. Kanskje blir det nedbør i form av snø eller regn, avhengig av temperaturen. (Foto: Tommy Angelsen)

 

Rød kveldssol

 

Hvis du ser sola i det den går ned i vest betyr det at det er ingen skyer langt der inne. I Norge kommer det meste av været fra vest. Dette betyr at det trolig blir skyfritt og fint vær der du bor neste dag. (Foto: NRK)

 

 

Rød soloppgang

Det motsatte, altså en rød soloppgang, kan tyde på at himmelen er i ferd med å skye over. Det kan snart komme nedbør i form av snø eller regn.

 

Regnbue om kvelden gir godvær

Det er kveld og sola står lavt på himmelen. Det har ganske nylig regnet, men nå har nedbøren flyttet seg østover. Hvis du nå ser en regnbue i øst, kan dette være et tegn på at det blir godvær der du bor.

 

Tordenvær gir væromslag

Hvis det en sommerdag har vært veldig varmt med fuktig luft, kan det komme tordenvær og regn. Væromslaget fører til at lufta forandrer seg, temperatur og fuktighet i lufta kan falle, og etterpå vil været føles mer behagelig og ikke lenger så klamt og lummert.

 

Tåke rundt en fjelltopp

Vindendringer skjer oftest først i høyt luftlag. Hvis du ser en tåkedott øverst på fjelltoppen, og hvis den øker og blir større, kan dette tyde på at det er nedbør på vei.

 

Kilde:  Ørnulf Hodne: ”Folkelige værvarsler”

 

FINT VINTERVÆR: Håper det blir mye fint vær der du bor videre framover. Lykke til som meteorolog!

 

Er du interessert i vær og værvarsling så ta en titt på nettsidene til Yr.no. Her er det også mulig å skrive inn spørsmål og få svar fra meteorologene.

I Newton  søndag 17. februar besøker Selda Meteorologisk institutt. Her møter hun meteorolog Jon Smits som forteller hvordan han jobber på dagtid før han på kvelden står på TV og varsler været.  Se sendingen allerede her og nå.