Newton

Grisehjelp

Kunstig hjerteklaff (Foto: NRK)

Denne hjerteklaffen er reservedel for menneskehjertet, - og den kommer fra grisen!

 

Hjertet er den viktigste muskelen vår og er laget for å pumpe blod rundt i kroppen. Men av og til blir også denne muskelen ødelagt og må på service.

Nødhjelp fra grisen

Vår venn grisen er god på flere måter. Ikke bare gir den oss mat, men sannelig kan vi også bruke enkelte organer fra gris og sy inn i vår kropp, hvis vi blir syke.

Hvis en hjerteklaff blir ødelagt kan legene skifte den ut og sy inn ny hjerteklaff fra gris i stedet. På den måten blir pasienten frisk igjen i hjertet sitt.

Dette er mulig fordi anatomien hos gris er ganske likt menneskets.

 

DERFOR TRENGER VI HJERTEKLAFFER: Det fins fire klaffer i hjertet. De holder orden på blodet slik at det strømmer i riktige retninger. Oksygenrikt blod (rødt) strømmer fra lungene til hjertet og ut i kroppen. Når kroppen har tatt til seg oksygenet, strømmer oksygenfattig blod (blått) tilbake til hjertet som pumper det videre til lungene slik at det igjen kan fylles opp med oksygen (blå-rødt). Denne runddansen skjer 60-70 ganger i minuttet i hvilepuls. Det er viktig for blodomløpet at hjerteklaffene fungerer som de skal. (Tegning: Isak Gjertsen)

 

Se på når hjertet opereres

I Newton søndag 24. februar får vi være med hjertekirurg Asbjørn Karevold  og teamet hans inn på operasjonssalen på St. Olavs Hospital.

Her får Selda se hvordan en ordentlig hjerteoperasjon foregår. Pasienten får skiftet ut hjerteklaffen sin med en ny -  hentet fra gris!

Og  hvordan gikk det med pasienten? Jo, med litt grisehjelp er han blitt helt frisk igjen. Fantastisk, ikke sant?

 

I videoen nedenfor ser du Asbjørn vise Selda tre forskjellige typer kunstige hjerteklaffer som opereres inn i et menneske.

Både de naturlige klaffene i hjertet og de kunstige du ser i videoen er laget slik at blodet bare kan strømme én vei gjennom kroppen.

 


 

 

 * SE OGSÅ: Fra arkivet har vi funnet en gammel film som forteller om Blodomløpet sett fra innsiden