Newton

En uvanlig Sydentur

 Spermhvalen Glenn (Foto: Daniele Zanoni)

 De norske hvalene drar til varmere strøk for å få seg kjæreste. Vi prøver å se for oss hvalen Glenns lange reise fra Andenes til Kanariøyene.

 

 

Hver vinter svømmer det mange spermhval fra Norskekysten og hele den lange veien ned til havområdene ved Kanariøyene, Madeira og Azorene.

Dette er store, sterke voksne hanner. De har ett formål, nemlig å parre seg med hunner som lever i flokker der nede i det varme vannet.

Det fins nemlig ingen spermhval-hunner i havet utenfor Norge. De liker seg ikke i kaldt vann fordi ungene deres har mye mindre spekk (fett) på kroppen enn voksne dyr.

Derfor må de norske hvalene ta seg en Sydentur en gang i året for å få seg kjæreste!

 

Spermhval er vanlig i Norskehavet

Det fins omtrent 5000 spermhval som lever i Norskehavet fra Nord-Trøndelag og opp til Finnmark.

Utenfor Andøya lever det en stor og stabil flokk spermhval-hanner. Her hvor kontinentalsokkelen strekker seg innover mot Andenes finner de masse mat, og derfor er dette er bra sted å holde til.

 

Hvalen Glenn

Forskere på Andøya Hvalsafari har klart å identifisere omtrent alle som lever i havet utenfor Andøya.

En av dem er en stor og flott hval på mer enn 30 år. Han har fått navnet Glenn, etter barnet til en av skipperne på anlegget.

HVALEN GLENN: Spolen er som et fingeravtrykk, hvert individ har sin egen utforming. Forskerne på Andenes Hvalsafari har fotografert hvalene utenfor Andenes, og vet at dette er selveste Glenn. (Foto: Daniele Zanoni)

 

Lang svømmetur etter damene

Hver vinter svømmer Glenn de 7000 kilometerne ned til Syden for å finne hunnene.

Flere av de andre norske hannene fra Andøya tar den samme lange turen sammen med han.

Men de drar ikke sammen i én stor glad flokk. Disse hannene er nemlig noen skikkelige enstøinger. De liker ikke være sammen med andre hanner. Kanskje er det fordi de er konkurrenter? Ihvertfall konkurrerer de om damene!

 

Mange spørsmål – få svar

Det er en lang reise på 7000 kilometer en vei. Hvordan finner Glenn og de andre hvalene fram dit de skal? Kanskje de svømmer seg bort?  Hvordan vet de når de skal reise fra Norge? Svømmer de samme rute begge veiene? Stopper de underveis for å sove?  Og hvordan vet Glenn og de andre hannene at de skal tilbake til Andøya etter at de har parret seg?

Hvalekspertene vet lite om selve reisen, fordi den er vanskelig å observere.

 

Lite mat på turen

Før avreise er Glenn og de andre hvalene store og sterke. En voksen hann kan veie mellom 35 til 60 tonn! Glenn har mye spekk på kroppen fordi han har spist seg opp gjennom året både på uer, breiflabb og blekksprut som det finnes mye av i havet utenfor Andenes.

Glenns sydentur varer kanskje i 3-4 måneder. På denne tiden spiser han nesten ikke. Da er det jammen bra han har mye fett på kroppen å tære av.

 

Hunnene

I det varme vannet sydpå venter en stor flokk med hunner. Dette er faktisk mødre, bestemødre, søstre og tanter til hannene kom kommer på besøk! Det er fordi hannene selv ble født her for mange, mange år siden. Alle hannene måtte en gang i tiden forlate flokken med hunner. Det skjedde på den tida da de ble kjønnsmodne i 10-12 års alderen.

 

SPERMHVAL-HUNN: Du kan se forskjell på hanner og hunner på størrelsen. Hunnen kan bli 10-11 meter lange, mens hannene kan bli 18-20 meter. (Foto: Off the Fence)

 

Hunnene velger partner

Hos mange arter i dyreverdenen er det er damene som bestemmer. Slik er det også hos spermhval-hunnene. De faller helst for hannene som er størst og sterkest, for den hannen som nedkjemper konkurrentene sine og som dermed har de beste genene.

 

Så får det bare vise seg om den lange reisen til Syden var verd turen for Glenn og resten av de norske hannene fra Andøya. Ihvertfall så går hunnene drektige i 14.5 måned, og de føder levende unger. Når de unge hannene blir 10-12 år, må også de dra ut i verden. Kanskje finner de veien til Norskehavet på egen hånd? Eller kanskje de tar følge med Glenn når har er ferdig med Sydenturen for i år?

Kilde: Marinbiolog Daniele Zanoni, Andenes Hvalsafari

 

 

I Newton søndag 10. mars sender vi en film om spermhval som holder til i Californiabukta. Her følger vi forskere som prøver å sette et undervannskamera på hvalkroppen slik at de skal kunne vite mer hvordan hvalen lever.  Du kan se programmet allerede her. Det er tilgjengelig i Nett-tv til 10. april 2013.