Newton

Eksperiment med maizenna og vann

 


 
Denne blandingen er nesten litt magisk for den er både hard som stein og bløt som mykt smør på samme tid! Selda forklarer hvordan dette henger sammen, se videoen.

 

Hvis du vil ha det litt gøy på kjøkkenet kan du prøve dette eksperimentet. Da skal du bruke mye maizenna og blande det med litt kaldt vann.

Når du rører og blander dette forsiktig  sammen med en skje, vil blandingen være flytende væske. Men straks du rører hardt og fort, setter skjeen seg bom fast i den stive og harde massen! 

 

Stivelse

Maizennamel (eller potetmel) er stivelse. Normalt brukes litt av dette melet i supper og sauser for å få væsken tykkere.

Det er fordi stivelse løser seg ikke opp i vann. Stivelseskornene flyter rundt i vannet.

Når du gir melblandingen en hard bank, presses vannet mellom kornene. Og siden vann er veldig vanskelig å presse sammen så blir røra veldig hard.

 

Oppskrift

2 deler maizenna (alternativt potetmel kan også gå)

1 del vann

Bland sammen.

Hvis det ikke fungerer på første forsøk må du bare prøve deg fram. Da justerer du med litt mer mel, eller litt mer vann. Lykke til!

 

SE OGSÅ :  Her kan du se flere eksperiment.