Newton

Hils på Lama-Selda!

 

 

Denne nyfødte lamaungen stammer fra Sør-Amerika, men det blir flere og flere av dem her til lands. Selda, som har hørt at lamaer - merkelig nok -  føder bare mellom kl 12 og 15, var på plass i fjøset i rett tid.

Ungen, som raskt fikk navnet Lama-Selda, kom ikke til verden mens Selda og opptaksteamet fra Newton var til stede i fjøset.  

Bilder av den nyfødte i posten

To uker etter at vi kom hjem,  fikk vi tilsendt bilder fra bonden som eier den, Jan Ness fra Bjugn i Sør-Trøndelag.

Jan bekrefter at Lama-Selda ble født i 14-tida på dagen. Altså stemmer dette som Selda har hørt!

Underbitt

Grunnen til dette er at lamaene er kraftig underbitt. Derfor kommer tennene i underkjeven i veien hvis den begynner å sleike ren den våte og nyfødte ungen.

Lama-mammaen satser heller på at sola skal tørke ungen. Sola er sterkest mellom 12 og 15 på dagen, også i Andesfjellene, der denne arten kommer fra.  

 

TENNENE VOKSER HELE LIVET: Lama-mammaen har så lange tenner i underkjeven at den vil ikke slikke de nyfødte ungene sine tørre, slik som andre pattedyr pleier å gjøre. Lamaene satser i stedet på at sola gjør jobben. Og den er sterkest mellom kl 12 og 14 om dagen. Altså vil lamahunnene helst føde på den tiden. (Foto: Wikimedia)

 

KORT OM LAMA: Den lever i Andesfjellene i Sør-Amerika og er sånn sett godt vant til både kulde og hardført terreng. Den er planteeter og kan bli opptil 30 år. Den brukes som transportdyr. Den varme pelsen må klippes hvert andre år, og dette blir fin ull som man kan strikke varme plagg av. (Foto: Wikipedia)

 

 

     

Her får du se en liten video med bonden Jan Ness som har fått strikket seg fin lue av den varme lamaullen.