Newton

Spennende framtid med 3D-printer

 


Gled deg til du blir stor! Da kan du leke deg hjemme med å lage ordentlige ting på en helt spesiell printer som kan lage tredimensjonale dingser.

Kanskje du vil lage deg en matboks, eller en reservedel som du ikke lenger får kjøpt i butikken, eller kanskje du vil lage legobrikker? Eller - et personlig mobildeksel, slik som Selda har fått laget?

Selda har vært på NTNU i Trondheim og besøkt Jon Harald Grave som jobber på Institutt for produktutvikling og materialer. 

Der fikk Selda hjelp til å designe en helt spesiell Newtonkopp som ble laget med en gipsprinter. Se reportasjen i Newton søndag 21. april.

 

I PRODUKSJON: Her er mobildekslet til Selda nettopp ferdiglaget. Det tok drøyt 3 timer, så da skjønner du at dette er ikke stedet for masseproduksjon! (Foto: NTNU IPM)

    * En 3D-printer et supert verktøy for oppfinnere som ønsker å sjekke ut om oppfinnelsen egner seg til å bli masseprodusert.

    * Printeren er fin også hvis du vil lage en enkelt og unik ting, for eksempel en personlig kopp.

     * Det fins per i dag tre typer 3D-printere, og de kan lage ting enten av hardplast, metall eller gips.  

    * Trolig blir 3D-printere mer vanlige hjemme hos folk om noen år når prisen på de blir lavere. 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINO-KOPP: Selda drikker av sin spesialkonstruerte dinosaurkopp. Se kroppen på monsteret på den ene siden, mens halen hans er blitt til hanken. Kul, ikke sant? (Foto: NRK)

DINO-KOPP: Selda drikker av sin spesialkonstruerte dinosaurkopp. Se kroppen på monsteret på den ene siden, mens halen er blitt til hanken på motsatt side. Kul, ikke sant? (Foto: NRK)

 

 

Hva tror du er mulig å lage med 3D-printere i framtida?

Hvis du har noen tanker om dette så skriv de gjerne ned i kommentarfeltet under her.