Newton

Eksperiment med flytende nitrogen

 

 

Selda vil knuse denne rosen i tusen biter.  Hun må først sjokkfryse den ned til -197 grader. Da holder det ikke med en vanlig fryseboks!

Vi vet at frysepunktet til vann er 0 grader, men for å få rosen frossen og stiv nok til å lage en superbra mosing bruker Selda flytende nitrogen, som er mye kaldere enn is.

Nitrogen i forskjellige former

Nitrogen er en fargeløs og luktfri gass som det finnes masse av i lufta rundt oss – faktisk er hele 80% av lufta vi puster inn nitrogengass.

Akkurat som at vann kan være både en gass (vanndamp) og en væske (flytende vann), kan nitrogengass også bli en flytende væske.

Ekstrem kald væske

Det må være veldig veldig kaldt for at nitrogengass skal kunne forvandle seg til væske – hele minus 197 grader, faktisk.  For å få nitrogen kald nok bruker man spesielle fryseapparater.

Ved å oppbevare væsken i en spesiell termos kan nitrogenet brukes til å sjokkfryse alle slags ting, som i dette eksperimentet der Selda fryser en rose, en appelsin og en ball.

 

Se hvordan hun gjør forsøket i videoen øverst i artikkelen.

Men vit at barn ikke må eksperimentere alene med flytende nitrogen for det kan være farlig. Du har jo ikke lyst på en stivfrossen finger! Derfor må du alltid ha en voksen til å gjøre dette forsøket.

 

VAKKERT: Med et spesielt kamera har vi filmet bevegelsene når rosen ødelegges ved å kastes på bordet. (Foto: NRK)

 

SE OGSÅ: Flere eksperiment