Newton

Står menneskene nederst på kloden opp-ned?

Spørsmål:

Hei!  Jeg lurer på hvorfor menneskene nederst på jordkloden ikke står opp ned siden jeg vet at jorda er rund? Hilsen Ella,  6 år

 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer fysiker Bjørn H. Samset.

 

Svar:

Hei Ella. De gjør det!

I New Zealand, som er omtrent der du kommer ut hvis du graver et hull fra Norge og rett gjennom jorda, står menneskene helt motsatt vei av det vi gjør i Norge.

Men, de føler jo ikke at de står opp-ned fordi alt rundt dem står også motsatt vei: husene, trærne - alt står opp-ned!

Svaret er tyngdekraften

Grunnen til at dette ikke virker rart når du er på besøk der nede, er at menneskene i New Zealand, i likhet med oss i Norge,  holdes fast på jorda av tyngdekraften.

Den trekker oss alle inn mot midten av jorda.

Globus

Se på en globus, og se for deg at alle menneskene på kloden går med beina nedover, altså at de peker innover mot midten av jorda.

Siden jorda er rund, blir "ned" motsatt vei her oppe i Norden og der nede i New Zealand.

Hilsen Bjørn.

Bjørn H. Samset (Foto: CICERO)Fakta om eksperten Bjørn H. Samset er fysiker og forsker, og har doktorgrad i kjernefysikk. Han har tidligere forsket på naturens aller minste byggesteiner, og vært med på et av verdens aller største fysikkeksperimenter noen sinne. I dag forsker han på jordens klima, og jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. Det beste han vet er et godt spørsmål om naturen, for han vil gjerne vite hvordan alt i hele verden virker.

Har du et fysikkspørsmål?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?