Newton

Hvorfor ser vi oss selv opp-ned i en skje?

Spørsmål:

Hvorfor ser vi oss selv opp-ned i en skje? Hilsen Hanne

 

 Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer fysiker Bjørn H. Samset.

Svar:

Hei Hanne. Når du ser deg i et vanlig speil så ser du ansiktet ditt rett vei.

Men når du ser inn i innsiden på en skje kommer ansiktet ditt opp-ned.

Dette er på grunn av veien som lyset må ta for å komme frem til øynene dine.

 

Veien til lyset

For å kunne se et ansikt for eksempel, skjer dette: Lyset har først gått fra en lyskilde (solen eller en lampe),  så truffet ansiktet, og så blitt sendt videre derfra og til øynene dine.

Når du ser ditt eget ansikt i et vanlig speil er det en ekstra bit med.

Lyset kommer og treffer ansiktet ditt, blir sendt av gårde igjen, treffer speilet, blir reflektert og treffer så øynene dine.

 

Slik fungerer lyset når du ser inn i  et speil

I et vanlig speil går lyset rett frem og tilbake mellom ansiktet og speilet. Lys fra pannen din går rett bort til speilet, og reflekteres rett tilbake til øynene dine. Det ser ut som det kommer litt ovenfra, siden pannen er over øynene. Lys fra haken går også rett frem, treffer lenger ned på speilet, og reflekteres tilbake. Det ser ut som det kommer litt nedenfra, siden haken ligger under øynene.

 

Slik fungerer lyset når du ser inn i en skje

Mens i en skje, eller i et speil som bøyer seg innover som en skje gjør, så skjer noe mer: Lyset fra pannen treffer høyt oppe på skjeen, men siden skjeen er bøyd, reflekteres lyset nedover istedenfor rett tilbake.

Lyset flyr ned i bunnen av skjeen, og der reflekteres det en gang til. Først da flyr det til øynene dine. Plutselig kommer lyset fra pannen nedenfra istedenfor ovenfra.

Det samme skjer med lyset fra haken. Det treffer skjeen langt nede, reflekteres opp i toppen, og sendes så til øynene dine.

Alt lyset har dermed byttet plass – og det er det samme som å si at bildet er snudd opp ned!

Hilsen Bjørn.

Fakta om eksperten som svarer Bjørn H. Samset er fysiker og forsker, og har doktorgrad i kjernefysikk. Han har tidligere forsket på naturens aller minste byggesteiner, og vært med på et av verdens aller største fysikkeksperimenter noen sinne. I dag forsker han på jordens klima, og jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. Det beste han vet er et godt spørsmål om naturen, for han vil gjerne vite hvordan alt i hele verden virker. (Foto: CICERO)

 

Har du et fysikkspørsmål?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?