Newton

Hvorfor er havet blått når vannet egentlig er fargeløst?

Spørsmål:

Hvorfor ser havet blått ut når det egentlig er blankt? Hilsen Kevin, 7 år.

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer fysiker Bjørn H. Samset.

 

Svar:

Hei Kevin.

Hvis du ser på vann i et glass så ser det blankt ut, eller mer presist sagt: fargeløst og gjennomsiktig. Men faktisk er det ikke helt sant.

Hvis du hadde hatt et veldig stort glass, minst en meter på tvers, så ville vannet begynt å se litt blått ut. Hvorfor det?

Hvitt lys

Lyset fra solen kaller vi «hvitt lys», som betyr at det inneholder alle fargene i regnbuen. Hvis noe er «blankt» så betyr det at lyset ikke endres i det hele tatt når det flyr gjennom, alle fargene som går inn kommer likt ut på andre siden.

Når lyset går gjennom vann, skjer dette

I vann går nesten alt lys rett gjennom, men rødt og gult lys blir bittelitt stanset. Det tas opp av vannmolekylene, de minste bitene som vannet består av.

Derfor blir det etter hvert mer blått enn de røde fargene når lys går langt gjennom vann.

Det samme skjer faktisk i luft. Hvis du ser på et fjell som er langt unna så ser det ofte litt blått ut (vi kaller jo av og til fjerne, høye fjell for «blåner»).

Oppsummering

At havet ser blått ut kommer derfor av flere grunner samtidig.

Når du ser på havet så er det ofte langt unna, og blir derfor litt blått av den grunn.

Noe av lyset har gått et stykke gjennom vann, og blir derfor litt blått av det også.

Det er dessuten en del urenheter i havet som får blått lys til å spres tilbake til øynene våre – ellers ville havet sett helt sort ut uansett.

Og som en siste grunn så er jo himmelen også blå, og det blå lyset derfra reflekteres også litt i havoverflaten.

Det er altså ikke ett, lett svar på hvorfor hav ser blått ut, men en hel rekke ting som virker samtidig. Naturen kan være litt vanskelig av og til, men det er jo det som gjør den spennende også.

Hilsen Bjørn.

Bjørn H. Samset (Foto: CICERO)

Fakta om eksperten som svarer  Bjørn H. Samset er fysiker og forsker, og har doktorgrad i kjernefysikk. Han har tidligere forsket på naturens aller minste byggesteiner, og vært med på et av verdens aller største fysikkeksperimenter noen sinne. I dag forsker han på jordens klima, og jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. Det beste han vet er et godt spørsmål om naturen, for han vil gjerne vite hvordan alt i hele verden virker.

 

 

Har du et fysikkspørsmål?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?