Newton

Kvifor kjem det tårer ut av auga når du er lei deg?

 Girl cry (Foto: Colourbox)

 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer lege Morten Munkvik.

Spørsmål:

Hei Newton. Vi har om kroppens reaksjonar i naturfag på skulen. I timen i dag kom vi over eit litt filosofisk spørsmål som ikkje læraren eller lærar-veiledninga kunne svare på. Så da lurer vi på om dokker kan svare på det. Kvifor kjem det tårer ut av auga når du er lei deg? Med vennleg helsing frå 4. klasse ved Bokn skule

 

Svar:

Hei hei!  Tårer er en blanding av vann, salt og proteiner som kan drepe bakterier.

Slik lages tårene

Over øvre øyelokk ligger "fabrikken" som lager tårer. Vi kan kalle det "tårefabrikken".  Tårene går fra fabrikken og ned mellom øyelokket og øyet.

Når du blunker pensles tårevæsken ut over hele øyet. Tårene smører øyet, og dreper bakterier som ikke skal være der.

Rusk på øyet lager tårer

I tillegg kommer det tårer som en refleks når øyet blir irritert. Dersom du får et lite rusk på øyet vil tårefabrikken lage mer tårer på grunn av det.

Dersom du kutter opp løk, vil løken sende ut stoffer som også irriterer tårefabrikken, slik at denne begynner å lage mer tårer.

Denne tåren kommer sannsynligvis fordi tårefabrikken tenker at jo mer tårer så kanskje vil det som irriterer gå vekk.

Tårer når du blir lei deg

Den siste tingen som kan gi tårer er om en er lei seg, eller slår seg. Da er det nervesystemet som sier fra til tårefabrikken at den skal lage tårer.

Men man vet ikke akkurat hvorfor det skjer, dessverre. Det er bare slik det er.

Vennlig hilsen Morten

 

Morten Munkvik (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

 

Fakta om eksperten som svarer

Morten Munkvik er allmennlege og har undervist i medisinske fag i mange år. Han har også gitt ut mange fagbøker, nå sist i et samarbeid med NRK-Newton. Denne boken heter "Kroppen vår", og er basert på spørsmål som er kommet inn til Newton fra barn som ser på programmet. (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

 

Har du et spørsmål om kroppen?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no