Newton

Brukar kroppen ekstra krefter når me tenker?

 The Power Of Mind (Foto: Colourbox)

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer lege Morten Munkvik.

Spørsmål:

Hei! Eg lurer på ein sak: Brukar kroppen ekstra krefter når me tenker? Helsing Torjus, snart åtte år.

Svar:

Hei Torjus! Hjernen er et helt utrolig organ! Du vet kanskje at muskler som trener får mer blod for å kunne yte bedre? Sånn er det ikke med hjernen. Den får sin del med blod, og forbrenner sin del av sukker uansett om du ligger i sengen og sover, eller løser kjempevanskelige IQ-oppgaver. Hjernen er på hele tiden, og breker altså ikke "mer krefter", om du tenker veldig hardt på noe.

Den er godt beskyttet...

Kroppen har laget en mur av hardt bein rundt den. Det har også et eget spesiallaget støtdempingssystem på innsiden av skallen. Dette beskytter hjernen mot dunk og støt fra utsiden.

...og den trenger oksygen og sukker

Hjernen veier omtrent 2% av kroppsvekten, men likevel krever hjernen nesten 20% av blodet som hjertet pumper. Hjernen er altså avhengig av mye oksygen og mye sukker. Hjernen spiser nesten bare sukker, nemlig. Den er kresen, for andre organer kan også bruke andre næringsstoffer, som fett, til næring. Det gjør ikke hjernen.

Hilsen Morten

 

Morten Munkvik (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

 

Fakta om eksperten som svarer

Morten Munkvik er allmennlege og har undervist i medisinske fag i mange år. Han har også gitt ut mange fagbøker, nå sist i et samarbeid med NRK-Newton. Denne boken heter "Kroppen vår", og er basert på spørsmål som er kommet inn til Newton fra barn som ser på programmet. (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

 

Har du et spørsmål om kroppen?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no