Newton

Hvorfor lukter svette så vondt?

 

Smelly shoes (Foto: Colourbox)

  

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer lege Morten Munkvik.

 

Spørsmål:

Hei , jeg er en jente på 12 år som lurer på hvorfor svette lukter helt forferdeligt og hvorfor spessielt under armene og  føtene ? Håper dere kan gi meg et godt svar . Svarene deres er alltid hjelpsomme. Mvh Marine.

 

Svar: Hei Marine. Svette gjør huden vår fuktig. Når svetten fordamper fra huden blir kroppen avkjølt. Det er en god måte å kjøle oss ned på.

Svette lages ved at salt fraktes fra celler og ut på huden. Det er en lov i naturen som sier at vann følger salt. Det høes kanskje helt rart ut, men sånn er det.

Svette er altså ikke annet enn vann med litt salt i. Ingen grunn til at det skulle lukte rart, altså.

Bakterier lager sur svettelukt

Men, du har jo helt rett: Noen ganger lukter svette veldig rart. Synderen er nok bakterier som lever på huden. Når disse får badet litt i svetten din, deler de seg og blir veldig mange flere.

De kan også lage gasser mens de er i svetten din. Det er nok dette som lukter. Under armene og på føttene er det litt liten "ventilasjon", ganske tett altså. Dette vil gjøre at lukten blir mer konsentrert, og man føler at det lukter ekstra mye fra slike tette steder.

Hilsen  Morten

 

Morten Munkvik (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

Fakta om eksperten som svarer

Morten Munkvik er allmennlege og har undervist i medisinske fag i mange år. Han har også gitt ut mange fagbøker, nå sist i et samarbeid med NRK-Newton. Denne boken heter "Kroppen vår", og er basert på spørsmål som er kommet inn til Newton fra barn som ser på programmet. (Foto: Stine Moen/Studio Vest)

 

 

Har du et spørsmål om kroppen?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no