Newton

Hvorfor er det ikke luft i verdensrommet?

Spørsmål:

Jeg er ei jente på fem år, og jeg lurer på hvorfor det ikke er luft i verdensrommet? Hilsen Alva Natalie.  

 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer romekspert Marianne Moen.

Svar:

Hei Alva Natalie. Det er jordas tyngdekraft som holder luften på plass. Akkurat som at du blir trukket ned mot bakken hvis du hopper fra en stol, blir luften trukket ned mot jorda. Jorda trekker alt til seg. Det er derfor regnet og snøen faller nedover og ballen havner på bakken etter at du har kastet den.

Atmosfæren holdes på plass

Tyngdekraften er altså viktigst, men luften blir også holdt på plass av et usynlig magnetfelt rundt jorda. Det beskytter oss mot farlig stråling fra verdensrommet, og det sørger for at atmosfæren (luftlaget rundt jorda)  ikke forsvinner ut i verdensrommet.

Mindre luft jo høyere opp

Nede ved bakken er det mer luft enn høyere oppe i atmosfæren. Luften blir tynnere og tynnere jo lenger opp vi kommer. 120 km over bakken er det nesten tomt. Ute i verdensrommet finnes det ikke vind på samme måte som på jorda.

Oksygen lages av planter og trær

Det er planter og trær som lager oksygenet i luften vi puster inn her på jorda. Ute i rommet er det ingen planter, og derfor blir det ikke laget noe nytt oksygen av samme slag som på jorda.

Andre gasser og atmosfærer der ute

Det finnes mange andre gasser i verdensrommet, og noen planeter og måner har en tynn atmosfære. Den er forskjellig fra den atmosfæren vi har på jorda, så vi ville ikke klart å leve der.

Hilsen Marianne

 

Marianne Moen

 

Fakta om eksperten som svarer

Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?