Newton

Oppdag en ny verden i bildene


Du får se mange flere flotte detaljer når vi filmer med høyhastighetskamera.

I videoen ovenfor ser du hvordan melonene knuses, forvrenges og ødelegges filmet med 1000 bilder pr. sekund. Når vi så spiller av opptaket med 25 bilder pr. sekund, som er vanlig, får vi denne spesielle saktefilmeffekten.

Høyhastighetskamera

Grunnen til navnet  høyhastighet (eller high speed kamera, som det også kalles) er at kameraet tar opp mange flere bilder pr sekund enn et vanlig kamera, - det filmer på en måte fortere.

Et vanlig TV-kamera filmer 25 bilder pr sekund, og når vi sender et TV-program «på lufta», sender vi med 25 bilder pr. sekund. Det er raskt nok for å vise at noe beveger seg jevnt, for eksempel at en person løper. Filmen ser dermed ut som om vi var til stede og så den løpende personen med egne øyne.

Høyhastighetskamera opprigget og klar for sportsopptak (Foto: NRK)

NYTTIG KAMERA: Mange reklamefilmer lages med høyhastighetskamera. De brukes også ofte i sportsarrangement for å vise scoringer og lignende i supersakte bevegelser. (Foto: NRK)

Eksempel

Høyhastighetskameraet vårt kan altså filme 1000 bilder pr. sekund. Hvis vi filmer noe som tar bare et sekund, og spiller det av på vanlig måte med 25 bilder pr. sekund, får vi  1000 delt på 25 = 40 sek.

Det tar altså 40 sekunder å spille av noe som egentlig bare varer ett sekund!

Oppdag flere detaljer

Fordelen med denne filmeffekten er at det vises mange flere detaljer, gjerne i flotte nærbilder.

Kjappe bevegelser som er vanskelig å få øye på til vanlig går nå 40 ganger saktere og gjør det dermed mulig å se hva som skjer når f.eks en melon treffer bakken i full fart. Stilig?

 

 

Kamera for de proffe

Høyhastighetskameraer er dyre, og de betjenes av erfarne fotografer. Dette er altså ikke noe du kan kjøpe med deg i full fart fra en butikk som selger videoutstyr. Men hvis du har lyst til å bli filmfotograf når du blir stor, er det sjanse for at også du skal bruke et lignende kamera en gang i fremtiden!

Tekst: Ketil Flatøy