Newton

Hvorfor brenner de ikke?

Spørsmål:

Hvorfor brenner ikke romskipene når de går gjennom atmosfæren? Hilsen Karer, 9år.

 

Svar:

Hei Karer! Raketter og romskip er laget av aluminium. Det er et sterkt og lett materiale som passer godt til bruk i verdensrommet. Vi bruker det mye på jorda også, til for eksempel biler, busser, tuber, bokser, grillfolie og masse annet.

Det som ikke er så bra med aluminium er at det smelter når temperaturen nærmer seg 700 grader! 

Høy fart og temperatur

Når et romskip, eller en rakett, kommer inn i atmosfæren er farten veldig høy. Luften bremser romskipet, og da blir det varmere og varmere på utsiden. På det varmeste er temperaturen på utsiden av romfergene oppe i 1650 grader.

Grunnen til at raketter og romskip ikke brenner opp, er at de har et lag på utsiden som tåler mye høyere varme enn aluminium.

Beskyttet mot å smelte

Se på bildet (helt øverst) av romfergen "Discovery". Her ser du den har hvite plater på oversiden og sorte på undersiden. Platene er limt fast utenpå romfergen og beskytter den mot å brenne opp.

Både de hvite og de sorte platene er laget i lette materialer som tåler høy varme, men de sorte tåler mest. Derfor blir de brukt på forsiden av vingene, nesen og undersiden av romfergen, for der blir det aller varmest.

Det er viktig at det ikke er hull noen steder, for da kan romfartøyet begynne å smelte.

Hilsen Marianne.

 

 

Marianne Moen

 

Fakta om eksperten som svarer

Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no