Newton

Oppfinnsom jakt på mat

Han fanger byttet sitt ved hjelp av god hørsel og en helt spesiell langfinger.

I videoen øverst ser du hvordan lemurene på Madagaskar bruker den rare, lange og tynne fingeren sin både til å finne fram til noe spiselig, og som en krok for å fange mat.  Etter litt pirking og jobbing nede i trestammen blir larven til slutt spiddet og fisket opp. Og da er endelig middagen servert!

Hånda til en spesiell type lemur (Foto: National Geographic)

SPESIELL FINGER: Se nøye på hånda til lemuren. Larvene inni treet er sjanseløse når en sulten lemur med dette redskapet blir for nærgående. (Foto: National Geographic)

Se hele filmen i Newton på søndag

Klippet med lemuren er en liten bit av en lengre dyrefilm. I Newton søndag 8. september får du se hele filmen sammen med Torfinn og Line.

Filmen handler om hvordan lemurene, kameleonene og flere andre dyr har utviklet noen uvanlige egenskaper som hjelper de å ta byttet sitt.

Slike egenskaper bra for rovdyra. Se for eksempel for deg den saktegående kameleonen som siger seg fram på en grein. Han er den lykkelige eier av en lynrask og superlang, klissete tunge som på et øyeblikk klarer å fange en gresshoppe en halv meter unna. Uten denne egenskapen skulle han måtte gått sulten til sengs hver kveld! Dette klippet får du se i filmen, - og mye mye mer! Det forunderlige dyreriket på kloden byr på mange spesialiteter når det gjelder rovdyrenes evne til å fange mat og overleve.

Torfinn Borkhus og Line Jansrud (Foto: NRK)

Det blir filmkveld om kameleoner, lemurer, edderkopper og nakenrotter i Newton på søndag 8. september, hilser Torfinn Borkhus og Line Jansrud (Foto: NRK)

Et lite tips: Filmen ligger bare kort tid etter sending  i Nett-TV, så det gjelder å få sett den så snart som mulig.