Newton

Finnes det romvesener?

Spørsmål:

HEI! Vi går i 2. klasse på Gottesjord skole. På skolen vår har vi sett en plakat med bilde av et romvesen. Bildet fikk oss til å lure på om det finnes romvesener på ordentlig. Kan dere hjelpe oss å finne ut om det finnes romvesener helt på ordentlig? Hilsen alle i 2. klasse på Gottesjord skole:)

 

Svar:

Hei! Jeg har også sett plakater og filmer med bilder av romvesener. Men det er ingen som vet om det finnes ordentlige romvesener andre steder i universet. Vi har ikke oppdaget noen ennå, i hvert fall.

Liv på Mars?

Det er mange som lurer på om det kan ha vært liv på Mars en gang i tiden. Ikke store dyr, som mennesker og dinosaurer, men bakterier og andre små former for liv. Men til nå har ikke romsondene og de fjernstyrte robotene som undersøker Mars greid å finne fossiler eller levende liv.

Liv i andre galakser?

Jeg tror at fordi universet er så enormt stort, er sannsynligheten stor for at det finnes liv flere steder enn bare her på jorda.

Bare tenk på at rundt sola vår finnes det åtte planeter. Sola vår er en stjerne, og det finnes hundre milliarder stjerner bare i vår galakse Melkeveien. Og så finnes det hundrevis av milliarder andre galakser!

Da må det jo være enormt mange planeter i universet som vi ikke har oppdaget. Og jeg tror at det kan være liv på noen av dem.

Ligner neppe på oss

En annen ting er at romvesener kanskje ser helt annerledes ut enn vi tror. Det er ikke sikkert de har hode og armer. Kanskje de er helt flate og sklir rundt? Kanskje de er kulerunde og triller? Noen ligner kanskje på spindelvev som svever avgårde?

Kanskje klassen deres har noen ideer til hvordan romvesener ser ut som ingen har tenkt på til nå? Bruk gjerne kommentarfeltet nederst i denne artikkelen og beskriv hvordan du tror et romvesen ser ut.

Hilsen Marianne.

Marianne MoenFakta om eksperten som svarer Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje velger vi ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no