Newton

Hvordan er det mulig å ta så gode nærbilder av sola?

Spørsmål:

Hvordan kan man få så gode nærbilder av sola ? Med vennlig hilsen Ena Lien-Nasir, 9 år

 

Svar:

Hei Ena! Bildene er tatt med teleskoper, som egentlig er veldig sterke kikkerter. Det finnes mange solteleskoper på jorda, noen også i verdensrommet.

Forskerne styrer teleskopene slik at de zoomer inn og tar nærbilder av detaljer på overflaten eller lenger ned i solas atmosfære.

Kameraene gjør opptak hele tiden, og det finnes både videoer og bilder av det som skjer på sola.

Solteleskop på bakken

Solteleskopene på jorda står ofte på toppen av fjell. Ett av de er et svensk teleskop som befinner seg på det høyeste fjellet på en av Kanariøyene.

Disse teleskopene har større speil og linser enn de som er i rommet, og derfor kan de ta bedre nærbilder.

Solteleskop i rommet

Teleskopene i verdensrommet er satellitter som går i bane tusenvis av kilometer utenfor jorda. Disse er utstyrt med teleskop, linser og kameraer for å undersøke sola.

Det fine med solteleskopene i rommet er at de kan ta bilder av flere typer lys som sola sender ut. En del av strålingen forsvinner nemlig på veien gjennom jordas atmosfære, og da blir den ikke med på bildene som bakketeleskopene tar.

Analysere alle bildene

Det aller beste er å sette sammen bilder og data som er tatt både fra bakken og fra rommet. Da kan solforskerne finne ut hva som skjer lenger nede i gassene rundt sola, og ikke bare på overflaten.

Ikke se på sola

En liten, men viktig påminning til slutt: Du må aldri se rett på sola, heller ikke gjennom kikkert, kameralinse eller lignende, for da kan du skade øynene dine.

Hilsen Marianne.

 

Marianne Moen

 

Fakta om eksperten som svarer

Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no