Newton

Hvorfor henger det igjen en dråpe vann på teskjeen?

Spørsmål:

Hvorfor henger det igjen en dråpe vann på teskjeen selv om jeg tømmer ut alt? Hilsen Sofie

 

Svar:

Hei Sofie. Ja, det er egentlig ganske rart at vann, som flyter veldig godt, ikke bare renner rett av skjeen. Metallet er jo glatt.

Likevel er det kanskje ikke så uvant, hvis du tenker over det. Når det regner, blir det også hengende igjen dråper på vinduene. De er jo like glatte.

Svaret er:  Dråpen henger fordi de minste bitene av vann binder seg fast både til skjeen, og til hverandre, på omtrent samme måte som en magnet henger seg fast på et kjøleskap.

Jeg skal utdype dette nedenfor.

 

Dråper på vindu (Foto: Colourbox)

Vannmolekylene henger seg fast til hverandre og blir til dråper. Samtidig henger de seg fast til vinduet, omtrent slik som en magnet henger seg fast på kjøleskapsdøra hjemme. (Foto: Colourbox)

 

Det er to grunner til at dråpen henger igjen på skjeen (og på vinduene en regnværsdag).

Vannet henger seg fast til skjeen som en magnet

Den første grunnen heter adhesjon på fint. Det er så enkelt som at hvis vi deler opp vann og metall i de bittesmå bitene som de er satt sammen av, så oppfører hver av dem seg som små magneter. Akkurat som en vanlig magnet vil henge seg fast på kjøleskapet, så vil bitene vann er laget av - vannmolekyler - henge seg fast på bitene som skjeen er laget av.

Når vannmolekylene henger seg sammen, lages en dråpe

Den andre grunnen: Adhesjon forklarer hvorfor vann henger litt fast, men ikke hvorfor vannet blir en dråpe. For å skjønne dette må vi også vite at vann har det som heter overflatespenning. De små vannmolekylene henger seg ikke bare fast på skjeen, men på hverandre også.

Overflatespenning

Hvorfor blir det en dråpe, og ikke bare et tynt lag med vann på skjeen? Det er fordi vannmolekylene – eller altså de små magnetene – trekker hardere på hverandre langs overflaten av vannet. De vever seg sammen til en slags sekk, som resten av molekylene kan renne ned i.

Dette kalles overflatespenning, og er både det som gjør at vann får dråpeform når det henger, og at det går an å tømme litt mer vann i et glass enn det egentlig er plass til, uten at det renner over. Bare prøv!

Konklusjon

Dråpen henger fordi de minste bitene av vann binder seg fast både til skjeen, og til hverandre, på omtrent samme måte som en magnet henger seg fast på et kjøleskap.

Gjør et dråpeeksperiment

Hvis du har lyst til å teste litt kan du lage en sånn dråpe som du beskrev, hengende fra en skje, og så flytte den borti en dråpe zalo. Oppvaskmiddelet får overflatetrekket på dråpen til å gå i stykker. Hva skjer da med dråpen?

 

Bjørn H. Samset (Foto: CICERO)

Fakta om eksperten som svarer

Bjørn H. Samset er fysiker og forsker, og har doktorgrad i kjernefysikk. Han har tidligere forsket på naturens aller minste byggesteiner, og vært med på et av verdens aller største fysikkeksperimenter noen sinne. I dag forsker han på jordens klima, og jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. Det beste han vet er et godt spørsmål om naturen, for han vil gjerne vite hvordan alt i hele verden virker. (Foto: CICERO)

 

Har du et fysikkspørsmål?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no