Newton

Hvor tung er sola?

Spørsmål:

 Hei! Jeg lurer på hvor tung sola er? Hilsen Guro. Ps, egentlig lurer jeg også litt på hvor tung stjerner er.

Svar:

Hei Guro.

Nå kommer det et digert tall: Sola veier to milliarder milliarder milliarder tonn.

Det er like mye som 333 000 jordkloder!

 

Hvis vi hadde lagt alle de åtte planetene i solsystemet oppi en diger skål og veid dem, ville sola veid hundre ganger mer.

Det høres kanskje ut som om sola er veldig stor, men det er den ikke hvis vi sammenligner den med andre stjerner.

 

Den aller største stjernen som forskerne har oppdaget, heter VY Canis Majoris.

Hvis du hadde skåret den over på midten som en appelsin, kunne du lagt to tusen soler tvers over fra den ene siden til den andre.

 

Så du skjønner at det finnes mange stjerner som er større enn sola. Men det finnes også mange som er mindre.

Vår egen stjerne er altså helt middels. Samtidig er den helt perfekt fordi den er akkurat passe stor og passe langt borte til at det ble liv på jorda.

Hilsen Marianne.

 

Marianne Moen

Fakta om eksperten som svarer

Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no