Newton

Hvordan kan vann være hardt og mykt på samme tid?

 

Spørsmål:

Hvorfor kan vann være både hardt og mykt på samme tid? Hilsen Anna  (6 år) 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer fysiker Bjørn H. Samset.

Svar:

Hei Anna.

Vann er et fantastisk stoff. Hvis du drar hånden sakte gjennom det føles det mykt, men hvis du tar et mageplask ut i bassenget kjennes det veldig hardt – og vondt – ut.

Egentlig er ikke vann mykt i det hele tatt, det er faktisk superhardt. Det kjennes bare mykt ut fordi det er flytende, og kan renne unna hånden din.

Hvis vannet ikke rekker å renne unna, nekter det helt å bli trykket sammen. Dermed kjenner du plutselig hvor hardt det egentlig er.

Dermed er forskjellen på «mykt» og «hardt» vann om du treffer det raskt eller sakte.

Når du drar hånden rolig gjennom så rekker det fint å renne unna, og det føles mykt.

Når du tar mageplasket, eller slår hånden hardt ned i en bøtte vann, så kommer kroppen din så fort ned i vannet at det ikke rekker å renne unna.

Hilsen Bjørn.

 

Bjørn H. Samset (Foto: CICERO)

Fakta om eksperten som svarer 

Bjørn H. Samset er fysiker og forsker, og har doktorgrad i kjernefysikk. Han har tidligere forsket på naturens aller minste byggesteiner, og vært med på et av verdens aller største fysikkeksperimenter noen sinne. I dag forsker han på jordens klima, og jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. Det beste han vet er et godt spørsmål om naturen, for han vil gjerne vite hvordan alt i hele verden virker. (Foto: CICERO)

 

Har du et fysikkspørsmål?

Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?