Newton

Hvor er insektene om vinteren?

 Se for deg et stankelbein, en edderkopp eller en marihøne. Insekt er skjøre individer som ikke tåler hard medfart. Men er de sjanseløse når Kong Vinter kommer? Langt i fra!

   

      SE NETT-TV: Newton søndag 1.desember på NRK Super. Da fikk du se en reportasje om insektene.

 

Naturen er smart

De fleste av insektene er ettårige. Men for at arten skal overleve i år etter år er de laget slik at et stadium i livsløpet må klare å overleve den kalde vinteren. Mange voksne insekt overvintrer. Men hvis det voksne insektet dør i løpet av høsten, har det likevel rukket å legge egg på en slik måte at eggene overlever den harde vinteren. Egg er altså et stadium. Et annet er voksenstadiet og larvestadiet. Hos enkelte insektsarter kan det være slik at det nettopp er larvene som overvintrer. Da blir de til nye insekt når våren kommer.

Mange steder å overvintre

Hvis du leter i kjelleren, i fjøs og uthus, på hytta eller på loftet, vil du helt sikkert finne enkelte insekt. Noen overvintrer altså innomhus. Mens andre overvintrer der de normalt lever ute i naturen, for eksempel under en stein, nede i jorda, eller bak barken på et tre.

To bille-eksempler på smarte overlevelser

Det verste for insekt er hvis cellene i kroppene deres fryser til is, for da dør de. Likevel er det noen få insekt som faktisk tåler å fryse til is og likevel overleve vinteren! Her kan du lese litt om to av dem.

Barkflatbille

En av de heldige er barkflatbilla (både larvene  og de voksne). Den tåler temperaturer ned på minus 30 grader, men likevel tiner den og lever videre når våren kommer. Selv om blodet til barkflatbilla fryser til is om vinteren, gjør ikke cellene det samme. Det er fordi blodet inneholder et stoff som forhindrer at cellene blir ødelagt av isen. Derfor overlever de.

 

Larve av barkflatbille (Foto: NRK)

Dette er en larve av barkflatbille. Både larven og den voksne billen klarer seg fint gjennom en iskald vinter fordi de har et stoff i blodet som forhindrer at cellene blir ødelagt av frosten. (Foto: NRK)

Bartreløper

Bartreløperen er en annen bille med en annen overlevelsestaktikk. Han er i stand til å fylle blodet sitt med en væske som han produserer mer og mer av i kroppen sin utover høsten. Væsken er laget av sukker (glycerol). Den er søt og tyktflytende, og den forhindrer at cellene fryser til is. Væsken har de samme egenskapene som frostvæske som brukes i biler.  Så, kanskje er det nettopp bartreløperen som har lært menneskene å lage frostvæske?

 

Bartreløper (Foto: NRK)

Bartreløperen klarer seg også gjennom vinteren fordi den er i stand til å fylle seg med væske som har de samme egenskapene som frostvæske som brukes i biler. (Foto: NRK)