Newton

Hvorfor fanges ikke edderkoppen i sitt eget nett?

Spørsmål:

Hei! Jeg er en gutt på seks år som har et spørsmål jeg lurer på: Hvorfor blir ikke edderkoppen fanget av sitt eget nett, når de andre dyrene blir det? Hilsen Aksel.

 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer edderkoppeksperten Petter Jordan.

Svar:

Hei Aksel. Det er et godt spørsmål som sikkert noe mange lurer på. Det er flere grunner til at edderkopper ikke blir fanget i sitt eget nett.

I et edderkoppnett er ikke alle trådene klebrige, og når edderkoppen beveger seg rundt i nettet sitt bruker han ofte trådene som ikke har lim på seg.

Edderkoppene har også noen spesielle hår og kroker på bena som gjør det lett å gå rundt  omkring i nettet.

I tillegg er disse hårene dekket av et spesielt oljeaktig stoff som gjør at limet ikke virker så godt på dem.

Hilsen Petter.

 

Petter Jordan (Foto: Lina Liang)Fakta om eksperten som svarer Petter Jordan, Cand. scient fra Universitetsmuseet i Bergen (UiB). Har edderkopper som spesialitet, men er interessert i det meste av småkryp. (Foto: Lina Liang)

 

Har du et edderkoppspørsmål? Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår.

Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

 

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?