Newton

Hvorfor tiltrekkes fluer av lyset?

Spørsmål

Jeg lurer på hvorfor fluer er så gærne etter lyset? Når jeg slår på lyset, kommer fluene inn. Men når jeg slår av lyset, går fluene ut. Hvorfor er det sånn? Hilsen Michaella på 10 år

 

Svar

Hei Michaella. Det finnes nesten tusen forskjellige arter som ligner på det vi kaller husflue, og mange av de finns inne i husene våre.

Det er forsket en del på hvorfor insekter tiltrekkes av lyset, og det kan være flere ulike forklaringer på det, alt etter hvilke arter det er snakk om.

Noen er dagaktive, og noen er nattaktive. Men felles for dem er at de gjerne blir aktive når vi slår på lyset i rommet når det er mørkt.

Svaret blir derfor ganske generelt, og gjelder for alle insekter som tiltrekkes av lyset.

Flue på strå (Foto: Colourbox)

Overalt der vi bor finns det en rekke forskjellige fluearter, og noen av de flyr inn i husene våre. Hvis det er mørkt og du tenner en lampe i rommet, vil du ofte se at flua flyr mot lyset og begynner og surre og surre rundt lyspæra. (Foto: Colourbox)

Den viktigste forklaringen er at mange insekter bruker månen til å orientere seg etter i terrenget om natta. Dette virker slik at dersom ei flue ønsker å fly rett fremover, vil den ha månen i en bestemt vinkel i forhold til kroppen.

Dersom den kommer i nærheten av en kunstig lyskilde, kan den bli lurt til å tro at det er månen, og den vil derfor bøye av flukten av inn mot lyskilden for å kunne opprettholde riktig vinkel. Vi ser derfor ofte at insekter som tiltrekkes av kunstig lys flyr i en spiral rundt lyskilden.

Andre forklaringer på at insekter tiltrekkes av lys om natta kan være at de søker mot lyset for å kunne bruke synssansen sin, eller at de tror det er en blomst dersom det er snakk om blomsterbesøkende arter. Når noen av fluene har blitt tiltrukket av lyset kan det også virke selvforsterkende fordi insekter av samme art tiltrekker hverandre for paring.

Hilsen Frode

Frode Ødegaard (Foto: Agne Ødegaard)

EKSPERTEN SVARER PÅ SPØRSMÅL FRA BARN: Frode Ødegaard er insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). (Foto: Agne Ødegaard)

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?