Newton

Kan sola brenne?

Spørsmål

Hvordan kan sola brenne? Hilsen Ada konstanse

 

Svar

Hei! Når sola skinner på oss, blir vi varme. Dessuten lyser den på jorda slik at det blir dag på den siden av jorda som vender mot sola.

Men sola brenner faktisk ikke!

For at noe skal brenne som et lys eller et bål, trengs det luft. I verdensrommet er det ikke luft.

Sola lager lys og varme på en annen måte

Inne i sola er det et enormt mye av et stoff som heter hydrogen. Det er presset veldig tett sammen, og hydrogen-atomene kolliderer med hverandre hele tiden. Ofte kræsjer de så hardt at de lager et nytt stoff som heter helium.

Hver gang det blir laget et nytt helium-atom, blir det litt varme og lys til overs. Hvert eneste sekund er det milliarder av hydrogenatomer som kolliderer. Til sammen lager de så mye ekstra energi at sola blir lys og veldig varm.

Veldig, veldig varmt

Inne i sola er det faktisk så varmt som 16 millioner grader. På overflaten er det 6000 grader. Det er så varmt at steiner, glass og metall vil smelte. Derfor kan aldri menneskene lande på sola i et romskip.

Hilsen Marianne.

 Marianne Moen 

Fakta om eksperten som svarer

Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?