Newton

Hva skjuler seg i verdensrommet?

Spørsmål

Hei jeg lurer veldig på om at det finnes flere jord kloder i andre univers. Hilsen Adem.

 

 Svar

Hei Adem!

Det finnes tusenvis av milliarder av stjerner i universet. Det er faktisk så mange stjerner at ingen har tellet alle sammen.

Vår egen sol er også en stjerne, og rundt vår sol går det åtte planeter i bane. Jorda er en av dem, og den ligger akkurat passe langt unna sola til at det er flytende vann her. Og det er jo bra, ellers hadde det ikke vært liv på jorda.

Forskerne bruker store teleskop til å lete etter planeter rundt andre stjerner. Det er vanskelig å oppdage planeter fordi de er mye mindre enn stjerner, og dessuten lyser de ikke.

Men selv om det er vanskelig, vet vi nå helt sikkert at det finnes minst 1700 planeter rundt andre stjerner. Vi har så vidt begynt å lete, så det er sikkert mange milliarder planeter i universet til sammen.

De fleste planetene vi har oppdaget er mye større enn jorda, mens noen er omtrent like store som vår egen jordklode. Men det er bare noen veldig, veldig få som både er like store som jorda og passe langt unna stjernen sin til at det kan være vann der.

Det er de mest spennende planetene å undersøke videre fordi der kan det kanskje ha utviklet seg liv. Men foreløpig vet vi ikke om det er liv andre steder enn på jorda, for vi har ikke funnet noe som beviser det. Ennå.

Hilsen Marianne.

Marianne MoenFakta om eksperten som svarer Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje velger vi ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?