Newton

Kan satellitter kollidere?

Spørsmål

Jeg lurer på om satellitter kan kollidere i verdensrommet? Hilsen Sverre

 

Svar

Hei Sverre! Ja, satellitter kan kollidere med hverandre. Det skjer heldigvis nesten aldri, for det går an å styre satellittene fra bakken hvis man oppdager at de kan kræsje med hverandre.

Satellitter har små rakettmotorer som kan startes og styres fra et kontrollrom nede på jorda. Da kan de få en litt annen bane, og da kolliderer de ikke.

Rundt jorda er det mye rart som går i bane. Det finnes deler av de rakettene man har skutt opp satellitter med. Det finnes gamle satellitter som er ødelagte eller ikke brukes lenger. Av og til mister astronautene verktøy når de er på jobb utenfor romstasjonen.

Alt dette kaller vi for romsøppel, og det begynner å bli mye av det rundt jorda. Derfor prøver man å finne måter å fjerne skrotet på, for det er farlig hvis det kolliderer med satellittene.

Noen foreslår å samle inn romsøppelet i store nett og sende nettet ned i atmosfæren der alt vil brenne opp. Andre tenker seg at de kan bruke laser og brenne opp søppelet ute i rommet.

Hilsen Marianne.

 

Marianne MoenFakta om eksperten som svarer Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

 

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet?

Vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje velger vi ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?