Newton

Verdensrommet er bare 100 km unna

Spørsmål: Kor lang tid  tar det til verdensrommet? Hilsen Simon

 

Svar:

Hei Simon. Det tar faktisk ikke så lang tid å komme til verdensrommet. Det er fordi vi har bestemt at grensen til verdensrommet går 100 kilometer over havet.

Det går ikke an å se at det er noen grense der. Men for mange år siden var det noen som ble enige om at når man har kommet 100 km over bakken, så slutter atmosfæren og verdensrommet begynner.

Hvis du blir skutt opp med en rakett, tar det bare et par minutter før du er kommet høyere enn 100 kilometer. Og da er du i verdensrommet!

Mennesker har besøkt verdensrommet

For nesten femti år siden landet menneskene på månen for første gang. De dro dit med et romskip, og reisen fra jorda tok tre dager.

Ingen mennesker har vært lenger ut i verdensrommet enn på månen. Hvis astronautene en gang skal reise til Mars, vil det ta minst et halvt år å komme fram. Det er fordi Mars ligger veldig langt fra jorda. Det vil ta enda lenger tid å reise til de andre planetene i solsystemet vårt.

Det går ikke an å reise til andre stjerner med de romskipene vi har i dag. Men hvis noen finner opp en lur måte å reise gjennom verdensrommet på, så kan det være at noen fra jorda en gang kan dra til planeter som går i bane rundt andre stjerner. Det kan bli veldig spennende!

Hilsen Marianne

 

Marianne MoenFakta om eksperten som svarer Jeg heter Marianne Moen og jobber med romfart og raketter på Norsk Romsenter. På universitetet studerte jeg geologi, og etter det jobbet jeg mange år med forskning for voksne i radio. Omtrent som Newton gjør for barn på TV. Jobben min i dag er å fortelle om alt det spennende som skjer i verdensrommet. Om raketter og satellitter, romsonder og astronomi. På bildet ser du en modell av en satellitt som samler inn data om været slik at værmeldingen blir mer nøyaktig. (Foto: Norsk Romsenter)

Har du et spørsmål om romfart og verdensrommet? Vi kan ikke love at du får noe svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?