Newton

Hvorfor detter ikke månen ned?

Spørsmål:

Hvordan kan månen bare henge i luften uten at den detter ned?:) hilsen Anna

 

Svar:

Hei Anna. Faktisk faller månen ned mot oss hele tiden, men den har så mye fart at den aldri treffer jorda. Det henger sammen sånn som dette:

Jorda og månen trekker på hverandre med tyngdekraft, akkurat som jorda trekker på deg og meg med tyngdekraft. Dermed dras de mot hverandre, og hvis de begge lå i ro så ville de smelle sammen i et kjempebrak. Heldigvis gjør de ikke det, for månen ligger ikke i ro. Den beveger seg raskt langs med jorda.

Se for deg månen som en snøball...

Tenk deg at du kaster en snøball. Hvis du er flink klarer du kanskje å kaste den fem meter? Men tenk nå at du er kjempesterk og kunne kaste den kjempelangt og rett frem. Tyngdekraften trekker snøballen ned mot bakken, men samtidig er jo jorda rund. Det betyr at etter hvert bøyer bakken seg ned og vekk fra snøballen. Hvis du kastet ballen hardt nok, ville den aldri treffe bakken, men bare fortsette og bli bøyd av tyngdekraften til å gå i bane rundt jorda.

Akkurat dette er det månen gjør! Den beveger seg bortover, samtidig som tyngdekraften trekker den ned mot jorden. Siden månen går så fort, går den i en fin, rundt bane rundt jorden. Ingenting kan bremse månen, så den vil bare fortsette å gå rundt og rundt og rundt jorden.

Mulig å se at månen beveger seg

Selv om månen går kjempefort, er den veldig langt unna også. Da er bevegelsen vanskelig å se. For oss ser det ut som om den henger rolig der oppe, gul og fin. Men hvis du følger nøye med, kan du faktisk se månen bevege seg bortover himmelen. Bare ta en titt en kveld om værforholdene er bra!

Hilsen Bjørn

Bjørn H. Samset (Foto: CICERO)Fakta om eksperten som svarer Bjørn H. Samset er fysiker og forsker. Han jobber ved CICERO Senter for klimaforskning i Oslo. (Foto: CICERO)

Har du et fysikkspørsmål? Vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi velger å svare på ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?