Newton

En tøffing som tåler mye

Den ser kanskje litt ekkel ut der den sakte kryper seg framover. Da skal du samtidig vite at meitemarken er vår gode hjelper som sørger for luft nede i den kompakte jorda , slik at planter, blomster, trær, gress og grønnsaker får bedre vekstvilkår.

Tenk deg at du er ute og jobber i hagen. Plutselig har du greid å kutte den i to deler med spaden, uffda!  Du ser at begge delene spreller, altså er den ikke død. Hva skjer, klarer begge bitene å leve videre?

Svaret er: Den ene delen vil leve lengre enn den andre.

Det kan være vanskelig å se hva som er foran og bak på en mark. Men, det finns et hode i den ene enden, og en rompe i den andre. Marken er skapt slik at den har ingen hjerne som styrer kroppen, slik som mennesket har. Den har heller ikke hjerte eller lunger. Den puster rett gjennom huden.

Hvis du deler en meitemark i to, klarer begge delene å puste. Begge deler klarer også å styre musklene.  Marken er sannelig en tøffing som tåler mye. Men, nå kommer det virkelig kritiske punktet: Etter kuttet har vi munnen på den ene delen,  og rompa på den andre. Begge delene lever etter delingen, men trolig vil rompebiten dø først - av sult!

SE OGSÅ: Klipp fra NRK Skole: Tord undersøker meitemark

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?