Newton

Derfor skifter løvet farge om høsten

Naturen om høsten er et fantastisk skue med løvtrær som stråler i gult, oransje og rødt. Men bladene fra løvtrær er faktisk fylt av flere farger enn grønt.

Høstfargene har gjennom den lyse årstiden vært skjult av den dominerende grønne fargen (klorofyllet).

Om høsten blir det kaldere, dagene blir kortere og gir mindre sollys. Dette gjør at bladene slutter å samle næring til treet, og grønnfargen blir da brutt ned.

Dermed kommer de andre fargene fram, mer og mer for hver dag. Derfor er det at vi kan se alle de flotte og fargerike trærne om høsten.

Treet har ikke bruk for å holde liv i bladene sine når de ikke lenger kan utnytte lyset og varmen fra sola. Treet tilpasser seg en kaldere årstid, og feller bladene. Nå skal treet hvile og leve på matlageret det har samlet seg i løpet av sommeren.

Nyt synet av de fantastiske høstfargene - før bladene faller av!

Om sommeren lager treet (dvs. bladene) sin egen energi som er sukker (glukose). Sukkeret dannes av sollys, karbondioksid fra lufta og vann fra jorda. Sukker er som byggesteiner, og får treet til å vokse i den lyse årstiden. Når høsten kommer blir det mindre lys fra sola, og da tilpasser treet seg en kaldere periode. (Foto: NRK)

 

 

 

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?