Newton

Hvor lenge overlever en flue i et kjøleskap?

Har du noen gang opplevd å bli møtt av en utflyvende flue når du åpner kjøleskapsdøra?

Vel, det skjer kanskje ikke så ofte. Men en flue kan lett forville seg inn til den fristende maten og til lyset der inne dersom kjøleskapsdøra blir stående åpen for lenge.

Temperaturen i et kjøleskap skal være 4 grader eller lavere.

Spørsmålene er mange:  Hvorfor dør den ikke av kulde? Hva holder den på med der inne, og hvor lenge overlever den?

 

Newtons egne eksperter innen tema som fysikk, universet, dyr, geologi og kropp, svarer på spørsmål som allerede er kommet inn til redaksjonen. I dag svarer insektforsker Frode Ødegaard.

Fluer og andre insekter er vekselvarme dyr som setter kroppsfunksjonene ned på sparebluss når temperaturen kryper ned på kjøleskapnivå.

Det betyr at den verken flyr rundt eller spiser seg overmett på all maten, neida, den ligger rolig som i dvale.

Flua kan overleve i lang tid så fremt den har tilgang på luft og ikke tørker ut. Og inne i et kjøleskap er det mer enn nok luft for en liten flue.

Hvis det er en av flueartene som overvintrer som voksen, slik som loftsflua, er det ikke noe problem å overleve hele vinteren i kjøleskapet. Slike arter har opplagsnæring å gå på, i tillegg til at de går inn i dvalemodus. Noen har også "frostvæske" inni seg og er vel rustet for en vinter.

Noen arter dør naturlig på høsten, og de vil normalt følge sin livssyklus og trolig dø i kjøleskapet i løpet av noen uker.

Hilsen Frode.

Frode Ødegaard (Foto: Agne Ødegaard)Fakta om eksperten som svarer  Frode Ødegaard er insektforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) hvor han jobber med artsmangfold og bevaringsbiologi hos insekter både i Norge og internasjonalt. Han jobber med en rekke ulike insektgrupper som veps, bier, humler, maur, biller, fluer og nebbmunner. (Foto: Agne Ødegaard)

Har du et insektspørsmål?

Vi kan ikke love at du får svar, men vi plukker ofte ut spørsmål fra seerne som vi svarer på enten i Newton på TV, eller her på nettsiden vår. Kanskje vi plukker ut ditt spørsmål neste gang? Send det til newton@nrk.no

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?