Newton

Et tre med mystiske flekker på bladene

Vi har fått inn et bilde av et stort lønnetre med mørke flekker på bladene sine. Hva i all verden er dette, kan det være en type sykdom, spør barna på Nedre Auren Gårdsbarnehage.

Planteklinikken hos Bioforsk vet svaret.

Svar

Flekkene på lønnebladet kalles Lønnetjæreflekk og skyldes soppen Rhytisma acerinum. Dette er en vanlig sykdom på lønn, og den er ikke  til særlig skade for treet.

I de tjærelignende flekkene på bladene dannes det sporehus. Et sporehus er det stedet sporene dannes og modnes (sånn som frukt hos planter), og sporene er på en måte soppens frø.

Når bladene faller av om høsten, fortsetter soppen å utvikle seg sånn at det blir modne sporer på bladet når våren kommer.

På våren, i fuktig vær, spres disse sporene med vind og smitter (infiserer) nye unge blad. Det blir gule flekker på de unge lønnebladene. Etter hvert som soppen utvikler seg blir de mørke i midten.

Om høsten kan man rake sammen infiserte blad og legge dem i kompost, eller brenne dem. Det vil forminske smittemengden neste vår.

Faktatekst: Bioforsk Plantehelse/Kari Ørstad

Gammelt lønnetre (Foto: Wikipedia/Jean-Pol Grandmont)

GAMMELT TRE: Lønn tilhører en veldig gammel planteslekt. I Norge finnes lønn, eller spisslønn, som den eneste viltvoksende arten. (Foto: Wikipedia/Jean-Pol Grandmont)

Vi fant dessverre ingen artikler, kanskje du finner noe du liker på forsiden?